Navigate

  • No categories

Live blog: Chokepoint

W128_579664-Workshop-Chokepoint

 

Internet is een complex netwerk en de mannen van het Chokepoint project zijn bezig met het in kaart brengen van internet. Zo willen ze de zwakke punten zichtbaar maken en alternatieven bedenken. Dit bleek echter geen makkelijke opgave. Internet binnen Nederland is nog wel vrij helder, maar zodra je internet in landen als Syrië in kaart wilt brengen komen er opeens allerlei problemen boven tafel. In de Chokepoint workshop leggen ze uit hoe internet werkt en waar technische en wettelijke zwakheden zich bevinden.
De eerste helft van de workshop bestaat uit een houtje-touwtje uitleg van de werking van internet. Het touwtje is in dit geval zelfs letterlijk aanwezig. De deelnemers krijgen allen een ‘hoed’ (de heren zitten duidelijk meer achter de computer dan achter de naaimachine) met daarop termen als ‘home server’ of ‘internet service provider’. Bij een meisje met de hoed ‘laptop’ begint alles: ze vraagt een internetadres op. Vervolgens wordt met een touwtje de weg die deze aanvraag aflegt naar zijn bestemming duidelijk gemaakt. Met enig gepuzzel van de deelnemers worden ze aan elkaar geknoopt tot de route die het websiteverzoek over het internet aflegt met een touw duidelijk gemaakt wordt. Zo is zelfs voor de grootste ‘noob’ de werking van internet op een simpele manier inzichtelijk gemaakt. Vervolgens wordt dit abstracte menselijke netwerk terugvertaald naar internet. Met behulp van de site networktools wordt een concrete route van een opdracht getoond en is te zien welke stations deze opdracht passeert.
Met een beter beeld van de werking van internet in het hoofd, vertellen de mannen van Chokepoint over de bedreigingen van vrij en veilig internetgebruik. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk tijdens de revolutie in Egypte dat de staat het internet uit kan zetten (iets waar onder andere de VS ook wel geïnteresseerd schijnt te zijn) of kijk naar China waar bepaalde delen van internet geblokkeerd worden. Maar zelfs dichter bij huis: in Frankrijk is wetgeving ingevoerd die het illegaal downloaden wil aanpakken. Wellicht begrijpelijk, maar realiseer je wel dat het niet anders kan dan dat alles wat je download bekeken moet worden. Als dit al kan, wat is dan de volgende stap? Ook wordt duidelijk gemaakt dat het met privacy niet zo best gesteld is. Ongewenste personen kunnen vrij makkelijk inhaken op de weg die je gegevens afleggen en je wachtwoorden ontvreemden of de route ombuigen naar een richting die voor hen gunstiger, zodat je uitkomt waar zij je hebben willen. Met een simpel voorbeeld van een nep Facebook wordt dit zichtbaar gemaakt. De workshop wakkert een kritische houding tegenover internetgebruik aan. Na een aantal tips voor veiliger internetgebruik worden we weggestuurd met de boodschap dat je niet bang hoeft te zijn, maar “some paranoia is reasonable”.