Navigate

  • No categories

Live blog: Daniel Cockburn #2: You are Here

You Are Here by Daniel Cockburn

 

Voel jij je wel eens verdwaald? Volgens filmmaker Daniel Cockburn voelt iedereen zich wel eens verdwaald, fysiek of mentaal. En daar draait zijn eerste lange film You Are Here (2008) om. Je kunt je verdwaald voelen in een onbekend gebouw, maar je kunt je ook, zoals bij the Archivist (een centraal karakter in de film, gespeeld door Tracy Wright), verdwaald voelen in een bekende omgeving, wat wellicht nog enger is. Impakt toont deze experimentele film zondag in Bioscoop ‘t Hoogt, waar Daniel Cockburn ook bij aanwezig is.

Ondanks de nieuwe technologieen, voelen we onszelf nog vaak verdwaald, ook in de wereld van media. Er is zoveel informatie die ons via verschillede kanalen wordt aangeboden, dat het maar lastig is om daar je weg in te vinden. Impakt haakt in op dit dilemma door het tonen van Cockburns film You Are Here.

You Are Here speelt zich af in een ongedefinieerde stad in een ongedefinieerde tijd. Cockburn heeft er bewust voor gekozen om een film te maken die niet te definieren is op deze twee aspecten, omdat het een universeel en tijdloos thema betreft.De film start met een beeld vol lichtgolvend zeewater. “Look at the waves”, vertelt een spreker, die nu voor het geprojecteerde beeld van de zee staat. “You see that red dot on the screen, the one bouncing between the waves of water. Follow it. On second thought, don’t. By ignoring your guide even as you follow it, you will go where you need to go.” De video van de toespraak van de spreker is een van de media-objecten die hoofdpersonage de Archiveerder heeft gevonden in de stad. Ze archiveert al deze objecten in haar huis en naarmate ze meer objecten vindt, lijkt het er steeds meer op dat elk object in verband staat met het andere: ze gaan allemaal over hoe je komt waar je heen wilt gaan. Maar ondanks de schijnbare verbanden, blijft het voor de Archiveerder een onmogelijke opgave een conclusie uit al haar gevonden objecten te trekken. Ze lijkt zich naarmate de film vordert zelfs te verliezen in deze onopgeloste puzzel.

You Are Here beslaat niet enkel het verhaal van de Archiveerder, maar de film bestaat uit een psychologische/filosofische puzzel van een aantal mensen die zoekende zijn in de stad waarin zij wonen. De puzzelstukken zoeken naar hun plek om samen een cohesief geheel te vormen. De auctoriale verteller begeleidt je als kijker bij de beelden van al deze zoekende personages, die allen door de verteller ‘Alan’ worden genoemd: “Your name is Alan, and you are on your way”. Als kijker ben je tijdens het kijken van de film voortdurend bezig met het oplossen van deze fascinerende filmische puzzel, wat ook na de aftiteling door gaat.

Een verhaal binnen de film die mij in het bijzonder aanspreekt, is de scene over het verdwalen in talige communicatie. Soms communiceer je met taal, zonder daadwerkelijk te begrijpen wat je zegt. In de film komt dit talige dilemma naar voren wanneer een man zichzelf in een kamer heeft opgesloten en een papier vol Chinese tekens onder zijn deur krijgt toegeschoven. Hij kent geen Chinees, maar gelukkig is daar het rode boek in zijn kamer dat de titel draagt ‘What To Do If They Shove Chinese Writing Under the Door’.
Daniel Cockburn weet je met You Are Here te verbazen en te verrassen. Het publiek bij Impakt is ook zeer enthousiast over de film: aan het eind krijgt Cockburn een luid applaus. Na afloop van de film is er nog de gelegenheid om Cockburn vragen te stellen, een gelegenheid die door enkelen uit het publiek met beide armen wordt aangegrepen.