Navigate

  • No categories

Live blog: Hidden Riddims 2: Footwork Freak Out


W128_580494-DJ-Rashad

 

Na een paar dagen stilzitten tijdens filmvertoningen, workshops en lezingen is het tijd om het lichaam weer eens te laten werken. Tijd voor een feestje! Impakt haalt de opkomende Chicago Footwork muziek naar Utrecht om de voetjes van de vloer te krijgen. Een stijltje waar we in Nederland nog niet echt kennis mee hebben gemaakt: Amerikaanse hyper beats omkleed met rammelende samples en hip hop vocalen. Speciaal voor deze gelegenheid is de grote zaal van Theater Kikker omgetoverd tot club: stoelen aan de kant, bar erin geknald , muziek aan en gaan!

De producer Krampfhaft draait een geweldige set waarmee hij de redelijk ontspannen zaal flink weet op te zwepen. De opkomende Utrechtse held beweegt zich tussen allerlei genres in, maar echt footwork wordt het niet. Dat mag de pret niet drukken, hij slingert van Death Grips naar Rustie en hier en daar glipt er een goedgeplaatste eigen plaat tussendoor. Het is een set die de hele zaal in beweging krijgt. Er zijn weinig footworkinvloeden te horen, maar de hip hop vocalen die volop aanwezig zijn in de set maken het toch een goede opwarmer voor Dj Rashad en Dj Spinn.

Deze Amerikanen laten vanavond hun geluid aan het Impaktpubliek horen. Een verrassende performancce, aangezien Nederland nog nauwelijks bekend is met footwork. Footwork is te zien als het Amerikaanse antwoord op de Europese dubstep. De stijl is vrij kaal en wordt gekenmerkt door hyperige beats met een hoog bpm en hoog gepitchte hip hop en r&b vocalen. Bij deze muziek hoort ook de dansstijl footwork. Tijdens deze footworkavond wordt weinig aandacht besteedt aan deze dansstijl. Een gemiste kans: juist op deze introductieavond van footwork zou het een mooie toevoeging zijn om zowel muziek als dans te combineren. Dit had bijvoorbeeld gekund door middel van visuals. Ondanks het ontbreken van beeld, weten de stijve Hollanders uiteindelijk hun draai te vinden en wordt er ook meegebouncet op de stuiterende beat. De sfeer is prima en de footwork fever is succesvol aangestoken, nu de dans nog.