Navigate

  • No categories

Live Blog: Panorama Screening #2 – Cooking up the Big Bang

Forgotten-Column-by-Zhou-Xiaohu02_P2011-0510-473x266

 

Mijmeren over de menselijke conditie, het destructieve, de duisternis, het tragische, de dynamiek van dienstbaarheid en liefde. Hoogtepunt Babel (2010),  door Hendrick Dusollier en Forgotten Column (2010), door Xiaohu Zhou. Ik had in aanloop naar het festival Babel al getipt als een must-see en ik ben nog niet op deze mening teruggekomen. Dit werk vertelt een verhaal zonder gebruik te maken van woorden – net zo als Forgotten Column dat doet – en beweegt de kijker na te denken over het menselijk bestaan. Waar Forgotten Column de destructie die de mens aanricht om vervolgens met het verworven materiaal iets nieuws te bouwen, is Babel een magistraal epos van ongeveer een kwartier.

Een andere film in deze selectie, Púlnoc (Midnight)(2010), handelt over hoe de mensheid omgaat met de duisternis. Van wat zichzelf 5 dagen opsluiten in een compleet donkere ruimte met je doet, tot een verhandeling over de onnatuurlijkheid van een verlichte straat. Zij is een verhaal van het menselijk project van verlichting. Als maar vooruitstreven, maar vergeten dat zoiets als een gloeilamp het menselijk bioritme danig in de war brengt, dat zich nu een chronisch oververmoeide maatschappij aandient. De problematiek en boodschap van deze film is wel degelijk interessant, maar het werk deed mij verlangen naar het einde. Wat niet wil zeggen dat het slecht was maar dat hij zonder een aantal fragmenten ook had gewerkt.

Mocht je ‘Babel’(2010) nog willen zien hij is iedere dag van het festival (van 17.00-23.00) op de Videowall bij de Stadsschouwburg