Navigate

  • No categories

Live blog: The Right to Database

W128_581063-The-Right-to-Database

 

Op zondag staat The Right to Database, op het programma in theater Kikker. Deze middag is samengesteld in samenwerking met Stichting Kunst en Openbare Ruimte. Na een korte introductie door Annet Dekker, geeft moderator Bernhard Rieder, assistent-professor New Media aan de Universiteit van Amsterdam, het startschot met een crash-cursus database algoritmes. Meteen is duidelijk dat deze middag verder kijkt dan alleen de database. Rieder laat zien dat, door de achterliggende techniek en structuur te begrijpen, een abstract systeem als databases inzichtelijker wordt.

Na Rieders crash-cursus gaat deze middag verder in op de achterliggende sociale en politieke structuren van de database. Zo presenteert Graham Harwood van YoHa zijn onderzoekresultaten naar data entry van verloskundige rondom de geboorte van een kind. Hoe verhoudt de verloskundige zich tot de database? En op welke manier wordt er betekenis gegeven aan de gegevens? Graham laat met zijn onderzoek zien hoe de database een de sociale realiteit weerspiegelt bestaande uit protocollen. Daaropvolgend presenteert Linda Hilfing haar project A Public Domain, hiermee bekritiseerd ze de notie van internet als openbare ruimte. Het interessante van dit project is dat Hilfing gebruik maakt van de database met gepatenteerde termen en woorden van het handelsregister. Op het netwerk van A Public Domain worden al deze woorden blanco gemaakt. Door de inhoud van de database onzichtbaar te maken wordt juist de rol van de database erg zichtbaar.

Na deze presentaties wordt het fenomeen van de database verder onder de loep genomen aan de hand van een debat. Graham en Hilfing gaan verder in op de manier waarop ze omgegaan zijn met het verkrijgen en gebruik van databases voor hun projecten. Rieder legt de nadruk op het recht tot de database: wie bepaalt of je het mag gebruiken, waarvoor, en vooral wat is onze verhouding tot de database? Het debat wordt verfrissend onderbroken met de presentatie van Coralie Vogelaar over het project History is Yours!. Dit is een webshop waarbij de gebruiker T-shirts kan ontwerpen door een combinatie te maken uit een database van tekst en beeld. Met als resultaat: een unieke historisch (on)verantwoorde mash-up om in rond te lopen.

De zaal had iets voller gekund. Misschien schrikt de term database toch nog mensen af. Dat is jammer want, zoals deze middag laat zien zit er meer achter de database en is het helemaal niet zo droog.