Navigate

  • No categories

Live blog: WE-tube-o-theek

simpsons

 

Een avond waarin de kracht van de hedendaagse beeldcultuur en vooral de rol van de zapcultuur centraal staat, kan niet beter beginnen dan met een reclame uit 1959. Revolutionair! Een afstandbediening met zeven functies voor je kleurentelevisie, meer heb je niet nodig zou je denken… Nu, meer dan vijftig jaar later is het begrip en de functie van televisie als medium dusdanig veranderd dat een variatie van zeven allang niet meer van toepassing is. Tegenwoordig wordt er per minuut meer dan 48 uur aan videomateriaal op Youtube geplaatst. We zappen niet meer maar scannen door het gevarieerde landschap aan (gemanipuleerde) beelden.

Kunstenaar Johan Grimonprez staat bekend om zijn scherpe reactie op de huidige informatiemaatschappij. WE-tube-o-theek is het vervolg op Youtube-o-theek en valt in dezelfde lijn als Grimonprez’s eerdere invloedrijke projecten zoals dial H-I-S-T-O-R-Y en Double Take. Grimonprez laat, aan de hand van geselecteerde videofragmenten, zien hoe onze realiteit gecreëerd en gevormd wordt door de grote hoeveelheid aan beelden om ons heen. We worden overspoelt met distopische angstbeelden en gemanipuleerde werkelijkheden. Waar ligt de waarheid en de macht nu angstbeelden even consumptief zijn geworden als reclamespots?

WE-tube-o-theek biedt in alle opzichten ontwrichtende overconsumptie. De afwisseling van hilarische reclames voor o.a. magnetronmaaltijden, diepvriespizza en handcrème; gemixt met politieke speeches, angstberichten,  complottheorieën, de zoektocht naar de waarheid achter 9/11 tower 7 en fragmenten uit cartoons als de Simpsons en Beavis & Butthead, maakt de avond fragmentarisch, kort en krachtig. Het mooie van de compositie van Grimonprez in zijn ‘We-tube-o-theek’ is dat hij de kracht van het medium gebruikt. De vluchtigheid, de beeldkwaliteit en het repetitieve zorgt ervoor dat de kijker in hap klare brokken ondergedompeld wordt. Hiermee creëert Grimonprez een context waarbij hij de kijker achterlaat met de vraag; waar ligt de macht, de waarheid en de hoax?

De WE-tube-o-theek is onderdeel van de tentoonstelling van Johan Grimonprez die vanaf 14 oktober te zien zal zijn in het S.M.A.K. in Gent.