Free State Opening

Het Impakt Festival opent met een strakke, scherpe expositie als warming up voor de rest van de week. In de Academiegalerie zijn een vijftal projecten verzameld die met een eigen insteek het thema op de horens nemen.

Tot de meest fascinerende projecten behoort Watching the revolution through a hole in the wall van het Foundland Collectief. Door de ogen van een anonieme vrouw toont het collectief hoe informatie wordt ingezet tijdens de Arabische lente in Syrië. Het regime gebruikt internet als propaganda 2.0 om een eigen beeld te schetsen van de huidige situatie, terwijl de bevolking juist internet gebruikt om deze bubbel door te prikken. Internet wordt zo een gat in de muur van het gesloten Syrië waardoor de rest van de wereld kan zien wat er gaande is. Met een aantal scherpe en mooie voorbeelden wordt de rol van internet in deze revolutie duidelijk gemaakt. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk dat iets kleins als de keuze van een profielfoto op Facebook veel kan zeggen over iemands politieke overtuiging.

Maar Facebook heeft meerdere kanten, iets dat Alessandro Ludovico en Paolo Cirio met Face to Facebook op komische wijze aantonen. De kunstenaars maakten een datingsite met profielen die zijn opgebouwd uit Facebook informatie. We geven ons graag bloot op internet, maar het risico dat dit internet exhibitionisme met zich meebrengt is dat je niet in de hand hebt waar deze persoonlijke informatie terecht komt. Je weet nooit wie er met je persoonlijke informatie aan de haal gaat en wat deze persoon er mee gaat doen. De presentatie bij Impakt toont naast de wijze waarop de datingsite is opgezet vooral de nasleep van het project. De site is zelf niet te zien , maar is meer de aanleiding voor de getoonde installatie. Fascinerend is de briefwisseling tussen Facebook en de kunstenaars. Hierdoor krijg je een inkijkje in de wijze waarop Facebook ‘zijn’ informatie beschermt. Ze beschermen hiermee de privacy van hun gebruikers, maar vooral hun eigen naam. Naast een platform voor discussie en communicatie, blijkt Facebook vooral ook de eigenaar van onze persoonlijke informatie geworden.

Naast deze twee projecten zijn er ook nog een aantal ‘spin-offs’ van andere Impakt Festival projecten te zien die smaken naar meer. Het warmlopen is met deze expositie goed begonnen, de denkspieren zijn losgeschud en klaar voor verdere discussie, precies wat we de komende dagen nog kunnen verwachten.