Impakt Festival 2014 | Soft Machines | 29 OKT- 2 NOV | Utrecht 29 oktober 2014

Impakt Festival 2014: Soft Machines
Datum
29 oktober 2014
Tijd
17:00
Waar
Fotodok/Casco
Prijs
Free entrance / Gratis toegang
Datum
29 oktober 2014
Tijd
19:15
Waar
Theater Kikker Grote Zaal/Main Hall
Prijs
Free entrance / Gratis toegang

De officiële opening van het festival vindt plaats op woensdag 29 oktober om 17:00 in Fotodok / Casco en Galerie Sleper en vervolgens van 19:15 tot 20:25 in Theater Kikker.

17:00 Opening Exhibition: (!?) – Fotodok / Casco & Galerie Sleper

Gratis Toegankelijk / Lees meer

19:15 Festival Opening Night / MICHAEL BELL–SMITH (US) – Theater Kikker

Gratis Toegankelijk / Lees meer

20:15 Opening reception – Theater Kikker

Gratis Toegankelijk

21:00 Keynote-lezing Bruce Sterling – Theater Kikker

Lees meer & Bestel tickets

De opening van Exhibition (!?) wordt gesponsord door Warsteiner

Bekijk het festivalprogramma hier

SOFT MACHINES

Where the Optimized Human Meets Artificial Empathy

Het Impakt Festival 2014 verkent met “Soft Machines” in 2014 het snijvlak tussen affect en machines, waarbij het concept empathiezowel de vorm als de inhoud bepalen. Hierbij neemt technologie de ethische en emotionele lasten van de mens op zich, terwijl onze emotionele wereld opnieuw wordt vormgegeven door de eisen die de technologie eraan stelt. Machines die zacht zijn geworden en vlees dat tot machines is gecodeerd. Dit kruispunt van paden bepaalt weer de structuur van het festival zelf: een interdisciplinair moment voor beeldend kunstenaars, wetenschappers, geleerden en musici om samen te komen en ideeën te delen met elkaar en met het publiek.

Hieruit ontstaat een model dat inzicht verschaft in hoe technologie ons leven verandert: niet de rechte lijn van “vooruitgang” maar het figuur X, dat zowel een punt van samenkomst als een kortsluiting voorstelt en tegelijkertijd beloftes van uitwisseling en confrontatie inhoudt.

Hoewel veel van de ontwikkeling van kunstmatige empathie nog in de toekomst ligt, weten we nu al dat er niet één soort emotionele brug tussen mens en technologie wordt gebouwd en dat hun verschijningsvormen zowel vreemder als indringender zullen zijn dan we hadden verwacht.

En hoewel “Soft Machines” dus onvermijdelijk verwijst naar werk dat nog niet is gedaan of pas is begonnen, worden speculaties over de toekomst ook doorkruist en uitgedaagd door een kritische lijn die zich in tegengestelde richting door het heden en het verleden beweegt; de vroege momenten vol ethische problemen, teleurstellingen en regelrechte mislukkingen worden mogelijkheden om onze ambities, angsten en ideologieën te laten zien.

Op deze manier, door gaandeweg meer inzicht te krijgen in wat het voor een machine betekent om te kunnen voelen, keren we juist terug op ons pad naar meer zelfkennis en krijgen we via de route van de X een nieuw begrip van wat het betekent om mens te zijn.

Hoofdcurator: A.E. Benenson (VS)

Assistent-curatoren: Ken Farmer (VS), Noah Hutton (VS), Dr. Leah Kelly (VS)

2 Trackbacks

  1. […] Impakt presents critical and creative views on contemporary media culture and innovative audiovisual arts in an interdisciplinary context. Impakt Works is a residency program for media artists, artists working with digital media, video, sound, interactive technologies etc. The Impakt Works residencies are project based, with a finished work – for instance an (interactive) installation, a performance or a video – as the end result. We are looking for artists’ projects that fit our profile – i.e. investigative, critical. It is possible to consciously connect to our year theme ‘Soft Machines’ in your proposal. Read more about it here. […]

  2. […] apply for the Impakt Works residency programme in Utrecht. We encourage projects connected to the Soft Machines theme. These residencies will take place between April and October. Read more on the submission […]