Artificial Intelligence or False Consciousness – gevolgd door een presentatie door filmmaker Brody Condon (VS) 1 november 2014

Brody Condon – Future Gestalt
Tijd
16:30 - 18:00
Waar
Theater Kikker Kleine Zaal/Small Hall
Prijs
€7 / €6

Image: Brody Condon – Future Gestalt

Tickets via: Theater Kikker

Over het programma:

We stellen ons voor dat kunstmatige intelligentie inhoudt dat je een computer ‘leert’ om zich menselijk te gedragen. Maar hoe zit het met de stroom van kennis en capaciteiten in de andere richting? Deze korte films onderzoeken hoe de emotionele en ethische vermogens van de mens worden veranderd door de machines waarmee we omgaan, en hoe onze technologische surrogaten zijn gaan fungeren als bronnen van sociale, psychologische en politieke autoriteit.

Films:

Molly Lowe– Formed, VS 2013, 8.00 min.

Een surrealistische, niet-narratieve film waarin een serie vignetten naast elkaar geplaatst wordt die de transformatie verkent van ons lichaamsbeeld via ergonomische interfaces, technische intermediairs en virtuele avatars.

Brody Condon – Future Gestalt, VS 2012, 40 min.

Vijf getrainde performers, in een inmiddels verouderd toekomstvisioen, worden blootgesteld aan performatieve psychotherapietechnieken met een open einde, zoals Gestalt-groepstherapie. Het monumentale ‘shape shifting’- beeldhouwwerk ‘Smoke’ van Tony Smith (1967) doet dienst als een complexe filmset die tegelijk de immateriële aanwezigheid van de groepsleider lijkt te belichamen, maar het blijft onduidelijk wat de veelzijdige structuur is: een A.I., een interdimensionale entiteit of een mystiek vaartuig.

Erica Scourti (GR)– Life in Ad Words (Edited), GR 2012, 20.00 min.

Bijna een jaar hield Scourti dagelijks een dagboek bij in de vorm van e-mails die ze via Gmail naar zichzelf stuurde. Het Google AdWords-algoritme zette elke dagboekaantekening om in een serie kwantificeerbare objecten, merken en emotionele toestanden, die het programma in de vorm van advertenties naast haar e-mails weergaf.

In een serie webcamvideo’s leest Scourti de lijst met zoekwoorden voor die bij de advertenties horen. Zo heeft ze een nieuwe vorm gemaakt van het historische genre van zelfrepresentatie op basis van een dagboek.

 Gevolgd door een presentatie door filmmaker Brody Condon