IMPAKT Festival 2019 Nieuws 30 oktober - 3 november 2019

masque

Vandaag brengen wij jullie graag meer nieuws over IMPAKT Festival 2019: Speculative Interfaces. Lees snel verder en kom erachter wat er dit jaar op het programma staat!

Speculative Interfaces onderzoekt de toekomst van de interface. Welke nieuwe mogelijkheden ontstaan er als we dankzij de ontwikkeling van de interfaces makkelijker en efficiënter kunnen communiceren met technologie? En wat gebeurt er als interfaces steeds meer geïntegreerd worden in ons lichaam, onzichtbaar worden en met ons versmelten? Hoe kunnen we interfaces gebruiken om te zorgen dat mensen met een beperking beter aan onze samenleving kunnen deelnemen? Hoe wordt het ontwerp van een interface gebruikt om controle uit te oefenen en gebruikers te sturen en te beïnvloeden? Welke invloed zal de interface van de toekomst hebben op de menselijke autonomie, samenleving en machtsstructuren?

De festivalcuratoren: Jan Adriaans, Bárbara Perea and Marloes de Valk.

Festivaldagen en subthema’s:

Openingsdag (Woensdag 30 oktober)

Openingsprogramma met onder andere een presentatie door Melanie Bonajo en Geert Lovink. Binnenkort meer!

Sensory Empowerment (Donderdag 31 oktober)

Hoe kunnen we interfaces en andere technologische hulpmiddelen inzetten om de functionaliteit van ons lichaam en onze zintuigen te versterken? En wat betekent dit voor ons zelfbewustzijn en de manier waarop we onszelf waarnemen?

Keynote: Mavi Sánchez-Vives

Andere sprekers en artiesten: Chris Salter, Simon Dogger, Marianna Maruyama en Miguel Ángel Rego.

Screening programma: Timothy Nohe, Paula Tyliszczak,  Harun Farocki en Miguel Ángel Rego, binnenkort meer.

School of Non-Humans (Vrijdag 1 november)

Hoe praten mensen met niet-mensen zoals machines, beesten, gewassen en alles wat daartussen zit? En hoe nemen de machines die steeds slimmer worden ons waar? En wat kunnen we leren van de niet-mensen?

Keynote: Kathy High

Afsluitende performance door Geert Lovink and John Haltiwanger.

Andere sprekers en artiesten: Joana Moll, Johannes Heldén en Agnes Momirski.

Screening programma: Melanie Bonajo, Charlotte Eifler and Felix Blume, binnenkort meer.

Persuasive Tech Lab (Zaterdag 2 november)

Persuasive Tech Lab experimenteert met sturende interfaces, ontworpen om ons gedrag te beïnvloeden. Hebben we een duwtje in de goede richting nodig? Wie bepaalt wat die richting is? En hoe kunnen we kritisch kijken naar deze interfaces, wanneer ze steeds minder opvallend en op de achtergrond hun werk doen?

Keynote: Nishant Shah

Andere sprekers en artiesten: Olia Lialina, Lídia Pereira, Winnie Yoe and Chenshan Gao, Wijnand IJselstein, Steven Scholte, Mireille Hildebrandt, David Benque and Cristina Cochior.

Screening programma: Susanne Janssen, Disnovation.org, Nvisible.studio, Tactical Tech, Zach Blas en Riccardo Benassi.

Het festivalprogramma bevat ook Sad by Design, een performance van Geert Lovink, gebaseerd op zijn recente boek. De performance van Lovink, samen met de Amsterdamse muzikant John Longwalker, combineert lezing met samples en verschillende elektronische muziekgenres om de nieuwe kunstvorm “theory jockeying” te ontwikkelen.

Expositiedag, met rondleidingen en gesprekken met de kunstenaars (Zondag 3 november)

Deze dag staat de festivalexpositie The Sound Of One Computer Thinking centraal. Kunstenaars die deelnemen aan de expositie en de festivalcuratoren geven rondleidingen en vertellen over hun werk. Kunstenaars: Joana Moll, Interactive Architecture Lab (Maria Paneta), Kathy High, Johannes Helden en RYBN.ORG.

 

IMPAKT FESTIVAL:

WANNEER       30 oktober – 3 november 2019

WAAR                Het Huis Utrecht

FESTIVALTENTOONSTELLING:

WANNEER       30 oktober – 1 december 2019

WAAR                IMPAKT Centrum voor Mediacultuur

Afbeelding: Masque door Xin Liu