Impakt Event: Cannibalizing Cannibal Myth 20 mei 2012

Cannibalizing Cannibal Myth
Tijd
15:30-22:00
Prijs
7,50 [inclusief BBQ]
RSVP

Op zondag 20 mei worden Braziliaanse mythes bekeken in een presentatie en filmprogramma bij Impakt. Kunstenaar Joris Lindhout en curator Maaike Gouwenberg deden onderzoek in Brazilië naar de invloed van Gothic Literature. In aanloop naar het Impakt Festival 2012, met als thema ‘No More Westerns’ laten zij in dit event zien hoe vroege verhalen de basis vormen voor een nationale identiteit en het culturele kannibalisme van vandaag.

In een historische uiteenzetting komen natuurlijk de mythes voorbij die de eerste kolonialisten in Brazilië creëerden en hoe deze verankerd zijn in onze tijd. Zoals de Duitser Hans Staden, die in de zestiende eeuw een kannibalenstam ontvluchtte en er een boek over schreef dat later de blauwdruk vormde voor obscure cultcinema-klassiekers als ‘Cannibal Holocaust’. Ook wordt bekeken hoe Theodor Roosevelt de piranha tot een beruchte vis maakte, en waarom Brazilië vooral gezien wordt als het land van zon, carnaval en tanga’s.

De manieren waarop Brazilianen de mythes zelf zijn gaan hergebruiken in een zoektocht naar nationale identiteit komen ook aan bod. In het invloedrijke boek ‘Macunaíma’ van Mario de Andrade (1928) dient menseneterij, antropofagia, als positieve metafoor voor het vermengen van culturen. Via de Braziliaanse versie van Frankenstein genaamd ‘Zé do Caixão’, gaat het programma verder terug in de tijd naar de negentiende-eeuwse boeken ‘Iracema’ en ‘O Guarani’ van José de Alencar, en worden de duistere kanten van het carnaval en het dagelijks leven blootgelegd door de ogen van schrijver Nelson Rodrigues. Verder zal een korte film van Werner Herzog over indianen in de Amazone worden vertoond. Na een pauze met Braziliaanse snacks en een toepasselijke BBQ, zullen we de verfilming zien van Macunaíma (1969).