Impakt Event: Digital Landscapes – Hidden Realities 13 juli 2018

Still – The Other Side of the Scenery
Tijd
20:00 - 22:30
Waar
Impakt Center for Media Culture
Prijs
10 euro (7,50 with discount)
Ticket
Buy your ticket online

Kunstenaars ontmoeten politici in een dynamische avond over internet vrijheid

Moet onze eigen overheid of de EU de techbedrijven aan banden leggen? Wat is de invloed van media op onze democratie? Hoe wenselijk is een directe democratie waarbij we over alles digitaal kunnen stemmen? Moeten algoritmes ons dan helpen bij onze keuzes? Mediakunstenaar Geert Mul geeft zijn visie op onze internet-identiteit met zijn recente mediaproject A.I. and the Other en videokunstenaar Donna Verheijden vertelt over de invloed van social media in een voorproefje van haar nieuwe korte film Kiss the Sky – I Trick the Eye. Mul en Verheijden gaan in gesprek met Ellen Bijsterbosch (D66 Utrecht) en Matthijs Pontier (Piratenpartij Nederland) over de manier waarop micro-targeting, bedrog en speculatie onze maatschappij kunnen beïnvloeden.

Donna Verheijden werkte aan haar korte film Kiss the Sky – I Trick the Eye  tijdens haar recente artist-in-residence bij Más Arte Más Acción in Colombia, dat plaats vond in de context van een uitwisselingsproject tussen Impakt en Más Arte Más Acción in 2017-2018. Als onderdeel van deze uitwisseling werd Verheijden uitgenodigd bij de Más Arte Más Acción’s Chocó Basis in Colombia en nam ze deel aan het International Festival of the Image in Manizales. Verheijden ziet het als haar verantwoordelijkheid om de huidige beeldlandschappen te analyseren en te bekritiseren. Haar voornaamste onderzoek is gericht op de massamedia en de social media, haar verleidingen en onderliggende machtsstructuren. Verheijden geeft les in Time Based Media bij ArtEZ en wordt vertegenwoordigd door mediakunstplatform LI-MA in Amsterdam.

Voor Mul is de kunst een poëtische exploratie en een verrijking van de mediataal, en uiteindelijk de waarneming. Mul geeft les in Interactive Design – Unstable Media bij de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Geert Mul wordt vertegenwoordigd door galerie Ron Mandos, en woont en werkt in Rotterdam.

Ellen Bijsterbosch maakte de afgelopen jaren bij SETUP kritisch-hilarische kunst over de datagedreven samenleving, we kennen haar van De Nationale Verjaardagskalender en het Algoritmisch Historisch Museum. Ze werkt nu bij de Mr. Hans van Mierlostichting aan een sociaal-liberale visie op algoritmes en profiling. In maart is ze verkozen als raadslid voor D66 Utrecht.

Matthijs Pontier stond nummer twee op de kanditatenlijst voor de Piratenpartij bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Pontier zet zich onder andere in op vernieuwing van de democratie en het onderwijs bij de Citizen’s Foundation en Idea Synergy. Verder zet hij zich als activist in voor een vrije samenleving, met een focus op burgerrechten.

Wat: Impakt Event: Digital Landscapes – Hidden Realities, een dynamische avond met discussies en vertoningen
Wanneer: 20:00 op 13 juli 2018
Waar: Impakt Center for Media Culture, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht

logosdonna

https://youtu.be/uJM8lHrkvfc

Impakt Event 2018: Digital Landschapes - Hidden Realities