IMPAKT Event: Studium Generale – Speaking truth to power, The Bellingcat method 28 mei 2019

k11Higgins
Tijd
20:00 - 21:30

Hoe kunnen we de methode van Bellingcat toepassen om effectiever te praten over lokale vraagstukken?

Onderzoeksjournalistiek is essentieel in een gezonde democratie. Echter, vandaag te dag staat het onder druk. In veel landen limiteren autoritaire leiders de vrijheden van de pers. Tegelijkertijd lijkt ‘fake news’ zich sneller te verspreiden dan de waarheid, wat verwarring en divisie zaait in landen zoals Rusland en de Verenigde Staten.

Volgens Eliot Higgins, oprichter van het open source research collectief Bellingcat, hoeven we niet aan de zijlaan te staan. Bellingcat maakt gebruik van social media, Google Earth en online documenten en monitort zo mensen in machtsposities. Zij bewezen onder andere dat de Kremlin betrokken was met het neerhalen van de MH17, en onthulde de identiteiten van de verdachten die verantwoordelijk waren voor het vergiftigen van mol Skripal.

Nu wil Higgins burgers in staat stellen om zelf controle te nemen over hun digitale leven en bewust omgaan met technologie. Omdat iedere burger de plicht heeft in deze maatschappij om te weten hoe nieuws wordt samengesteld en vooral welke rol je zelf kan nemen om informatie op feiten te checken; altijd tweezijdig.

Dit evenement wordt georganizeerd in samenwerking met Residenties in UtrechtGraduate Honours Interdisciplinary Seminars en Descartes Centre.

Wat: een presentatie door Eliot Higgins van Bellingcat

Wanneer: 28 mei 20:00

Waar: Utrecht University Academiegebouw (Aula)

Voertaal: Engels

Toegang: gratis