Impakt Event: Filter Bubbles en Fake News 12 maart 2017

Fake News Real Gunshots
Tijd
12:00 - 13:30
Waar
Stadsschouwburg Utrecht
Prijs
10 euro
Ticket
Buy your ticket online
RSVP
Join at Facebook

Filter Bubbles en Fake News: de relatie tussen politiek, sociale media en journalistiek

De belofte van het internet, social media en nieuwe communicatieplatforms is dat ze ons dichter bij elkaar brengen, mensen met elkaar verbindt en zorgt voor meer kennis van en begrip voor de ander. Maar de laatste jaren word het steeds duidelijker dat er ook sprake is van sterke ontwikkelingen in de tegenovergestelde richting.

Slimme algoritmes zorgen ervoor dat content aanbieders op het internet tot in detail weten wat onze voorkeuren en interesses zijn. Het lijkt misschien heel prettig om uitsluitend nog een op onze eigen voorkeuren toegesneden informatie-aanbod te ontvangen maar de consequentie is misschien wel dat dat we allemaal uitsluitend nog met onze eigen waarheid geconfronteerd worden. Het internet creëert Filter Bubbles waarin ieder van ons uitsluitend nog geconfronteerd wordt met zijn eigen werkelijkheid en waarin tegenargumenten simpelweg niet meer doordringen. In plaats van pluriformiteit zorgt het internet juist voor op maat gesneden eenzijdigheid.

Naast de diversiteit in het nieuwsaanbod ligt ook de juistheid van het nieuws steeds meer onder vuur. Facebook en Google beschouwen zichzelf niet of nauwelijks verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie die via hun verspreid wordt. De Amerikaanse verkiezingen werden beïnvloed door een grote hoeveelheid valse berichten over beide zijden. Hoe neutraal is de selectie van de informatie die Facebook ons via zijn newsfeeds geeft? Wat is de invloed van andere online en offline nieuwsplatforms op de publieke beeldvorming en politieke processen?

Binnen het verdienmodel van veel online nieuwsbronnen is het niet meer belangrijk of informatie correct is, het is vooral belangrijk dat de informatie aantrekkelijk is en veel clicks krijgt. In een wereld waarin steeds minder mensen willen betalen voor nieuws is fact-checking een luxe geworden en leiden valse berichten een hardnekkig bestaan.

In de Culturele Zondag: Uitgesproken Utrecht, vlak voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen kijkt Impakt naar de effecten van Filter Bubbles en Newsfeeds op ons wereldbeeld en stemgedrag.

Over de sprekers

Brenno de Winter: Brenno de Winter is een Nederlandse onderzoeksjournalist. Hij schrijft voor verschillende vaktijdschriften en nieuwswebsites als NU.nl en Webwereld. In november 2016 verscheen zijn boek Digitale Stormvloed. De Winter is ook secretaris van de politieke partij GeenPeil.

Dan Hassler-Forest: Dan Hassler-Forest is schrijver, publiek spreker en levenslange mediaverslaafde. Hij werkt als docent en onderzoeker Media- en Cultuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zijn meest recente boek Science Fiction, Fantasy, and Politics verscheen in september 2016.

Annabel Nanninga: Annabel Nanninga is freelance columnist en journalist van o.a. The Post Online, Veronica Magazine, NTR en WNL. Ze is vaak te zien bij Powned en werd door haar deelname aan de populaire kennisquiz bijna de De Slimste Mens van Nederland.

Matthijs Pontier: Als nummer twee op de kanditatenlijst voor de Piratenpartij richt Pontier zich onder andere op vernieuwing van de democratie en het onderwijs. Verder zet hij zich als activist in voor een vrije samenleving, met een focus op burgerrechten.

De discussie zal plaatsvinden met schrijver en journalist Chris Keulemans als moderator.

Een Event van het Impakt Festival, de Stadschouwburg Utrecht en Zin op Zondag ihkv de Culturele Zondag: Uitgesproken Utrecht

NB: het event zal plaatsvinden in restaurant Zindering in de Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24, en zal Nederlands gesproken zijn.