Navigate

  • Geen categorieën

Future Biological Life: Life Goes On 17 - 19 januari 2019

archaeabot

Future Biological Life: Life Goes On
19 januari

IMPAKT Centrum voor mediacultuur

Dagpas: €12, koop ze hier

15:30 Panel: Human and Non-Human Life

Dit panel onderzoekt het thema van toekomstig leven uit een biologisch perspectief. Wat is de rol van de mensheid bij klimaatverandering? (Zijn we de meteoriet of de dino’s?) Zijn bacteriën de baas van de wereld? Wat zal de invloed van synthetische biologie zijn? Krijgen we een nieuwe pandemie die het menselijk leven uit zal roeien? Hoe zal het leven op aarde ontwikkelen naast de nieuwe technologie en wat zullen de ethische gevolgen zijn? We zullen kijken naar de rol van kunstenaars en wetenschappers bij het betrekken van het publiek, het beïnvloeden van gedrag en ons helpen te begrijpen wat onze plek in het ecosysteem is, met een focus op bio- en mediakunst.

Sprekers: Anna Dumitriu (moderator), Martijntje Smits, Professor Freek Hoebeek, Chris Bisson

Ticket: €8, koop ze hier

17:15 Première:een demonstratie van BioComputation Robots van Anna Dumitriu en Alex May

De “BioComputation Robots” onderzoeken nieuw medisch onderzoek over de manier waarop blauw licht gebruikt kan worden om epileptische aanvallen te beheersen door genetisch gemodificeerde, fotosensitieve hersencellen te resetten. Neurowetenschappers onderzoeken hoe neuronen in het brein werken om zo het optimale moment te vinden voor het aanbrengen van licht voor de reset van cellen. In de muisachtige robots van Anna Dumitriu en Alex May is dit een manuele activiteit. Je moet zorgen voor de robots en speuren naar tekens van een ‘aanval’ en zo snel mogelijk het licht aanbrengen bij instorting om ze in beweging te houden. Het doel is om speelse activiteit aan te moedigen en zo over wetenschap te leren. Het kunstwerk is gemaakt in samenwerking met professor Volker Steuber, Associate Dean (onderzoek) bij de School of Computer Science van de University of Hertfordshire, naast hoofd van de Biocomputation Research Group, en professor Freek Hoebeek van de University Medical Center van Utrecht. Het doel van hun onderzoek is om toekomstige behandelingen te ontwikkelen voor patiënten die lijden aan epileptische aanvallen en om het risico voor hersenschade significant te reduceren.

Dit event is gratis!

19:00 Keynote: professor John Paul (Brighton and Sussex Medical School)

Professor John Paul was hoofd van de microbiologen voor de volksgezondheid in Zuid-Oost Engeland tussen 2009 en 2018. Hij is een gerenommeerd expert op het gebied van besmettelijke ziektes en is op dit moment bezig met het schrijven van een nieuw boek over de natuurlijke geschiedenis van bacteriën. Nadat hij zijn geneeskunde studie in Birmingham voltooide, trainde hij als medische microbioloog in Oxford. Van 1991 tot 1993 was hij microbioloog bij het Wellcome Trust/KEMRI HIV onderzoeksproject in Nairobi, Kenia, waarbij hij onderzoek deed naar bacteriële infecties bij aids-patiënten. Paul, niet tevreden met de limieten waaraan medische microbiologie is gebonden, ontwikkelde zich tot een ‘bacterietoerist’ en reisde de wereld rond om te leren over de extreem diverse wereld van omgevingsbacteriën. Hij is ook een entomoloog. In 2009 werd hij lid van het onderzoeksconsortium Modernising Medical Microbiology (MMM), een samenwerking tussen Oxford University en Public Health England. MMM heeft als missie om met behulp van hele genoomsequenties van microben methodes te ontwikkelen voor klinische diagnoses en om uitbraken en overdracht te kunnen volgen. Paul richtte zich vooral op het gebruik van deze genoomsequenties bij het bestuderen van gonorroe, Staphylococcus aureus en tuberculose. Sinds 2004 werkt hij samen met biokunstenaar Anna Dumitriu en dit heeft verschillende kunstwerken en tentoonstelling tot gevolg gehad, zoals bij het Science Museum Londen, het Picasso Museum in Barcelona en Museum of the History of Science in Oxford. In 2017 ontving hij de titel Honorary Clinical Professor van Brighton and Sussex Medical School.

Ticket: €8, koop ze hier

Dit onderdeel is part of

IMPAKT Event: Future Life – Conference

Andere onderdelen in dit programma