François Chastanet: Lettering in Public Space Workshop

François Chastanet heeft als achtergrond architectuur en grafische vormgeving met een specialisatie in typografie. Zijn gepubliceerde werk is een antropologische en historische benadering van typografie in de publieke ruimte. Zo onderzocht hij middels fotografie de oorsprong van ‘Cholo writing’, de graffiti van Latino gangs in Los Angeles.

Cholo writing kan teruggebracht worden tot de jaren vijftig, ver voor de New York graffiti boom eind jaren zeventig.

Ook onderzocht hij de onnavolgbare Pixação letterstijl van ‘pixadores’, graffitischrijvers uit de favela’s van São Paulo die de stad onder handen nemen. Een bijna politiek statement waarbij graffitischrijvers levensgevaarlijke acties ondernemen om zich zichtbaar te maken. Recent deed hij uitgebreid onderzoek naar waterkalligrafie met reusachtige kwasten in de straten van China.

Chastanet publiceerde onder andere de boeken Pixação: São Paulo Signature en Cholo Writing in Los Angeles.

Deze workshop, die op 12 november 2011 plaats vond,  verkende nieuwe ideeën en innovatieve manieren om de publieke ruimte onder handen te nemen. Hierbij werden elementen uit de São Paulo manier van denken over architecturale ruimte door pixadores gebruikt en gecombineerd met het achterlaten van vergankelijke tekens in de publieke ruimte zoals de Chinese op water gebaseerde kalligrafietechnieken. Op die manier werd gekleurd binnen de lijntjes van de wet.

Lees de Nederlandse blog over de workshop hier.