Resident Artist: Tabita Rezaire

tumblr_nkwak3XDPH1uo5dvao1_1280

 

Impakt heet graag Tabita Rezaire welkom als resident artist van eind oktober 2016 tot begin december 2016.

Rezaire is geselecteerd als onderdeel van het European Media Arts Residency Exchange (EMARE 2016), een collaboratief project met Werkleitz Gesellschaft (Halle, Duitsland), Bandits-Mages (Bourges, Frankrijk), Fact (Liverpool, Verenigd Koninkrijk) en Impakt. Voor de residency zal Rezaire werken aan het project PREMIUM CONNECT. Het deelt dezelfde agenda met haar eerdere werk: het dekoloniseren van onze kennis en ons begrip van technologie met als doel een politieke en helende werking. Dit werk zet haar onderzoek naar de geschiedenis van technologie op het Afrikaanse continent voort.

PREMIUM CONNECT omarmt het idee dat technologie zich kan gedragen als een spiegel voor de organische wereld, waarmee het zich kan genezen of kan vergiftigen, afhankelijk van haar gebruik en gebruikers. PREMIUM CONNECT onderzoekt de cybernetische ruimte waar de organische, technologische en spirituele werelden elkaar raken. Hoe kunnen we biologische of esotherische systemen gebruiken om het technologische proces in relatie tot informatie, controle en beheer aan te sporen? Dit werk verkent de oorsprong van informatie en communicatie technologie (ICT), terwijl het zich laat inspireren door spirituele technologie zoals, onder andere: de wijsheid van fungi, de communicatie van voorouders, numerologie, Afrikaanse voorspellende systemen, heilige geometrie, Dogon astrologie en het energetische netwerk van de aarde. De geschiedenis van koloniale overheersing en het verlies van oorspronkelijke kennis systemen is nauw verwant aan de geschiedenis van onze eigen ‘moderne’ technologie. PREMIUM CONNECT duikt in de oude cosmologie op zoek naar een technologische authenticiteit die niet afhangt van exploitatie, uitsluiting, empirische rationaliteit en winst. Dit onderzoek naar dynamische netwerken in artificiele en biologische omgevingen duikt in de politiek van mogelijkheden, waar een mystieke-techno-bewustzijn een voedende bodem kan zijn voor een symbiose tussen lichaam, geest en technologie.

Het European Media Arts Residency Exchange (EMARE 2014-2016), een collaboratief project in samenwerking met Werkleitz Gesellschaft (Halle, Duitsland), Bandits-Mages (Bourges, Frankrijk), FACT (Liverpool, Verenigd Koninkrijk) en Impakt, wordt gesteund door het EU Culture Programme. Bekijk hier welke activiteiten EMAN/EMARE nog meer organiseert.

eu-emap-emare-logo