Resident Artist: Daniel Cockburn

Photo Pieter Kers

 

Impakt welcomes Daniel Cockburn as a resident artist from Mid April until late May 2015.

Daniel Cockburn was eerder resident artist bij Impakt in 2011. Zijn films en performance-lectures zijn met succes onthaald. Dit jaar werd hij geselecteerd als onderdeel van het European Media Arts Residency Exchange (EMAN/EMARE 2014-2015), een samenwerking van Werkleitz Gesellschaft (Halle, Germany), Bandits-Mages (Bourges, France), FACT (Liverpool, England) en Impakt.

Daniel Cockburns videowerken handelen over ritme, taal, gedragspatronen en gedachte-experimenten. Hij treedt er in op als iets tussen een fictief karakter en een autobiografie, waarbij hij met gebaren, herhaling en een zwaar gebruik van voice-over een poging doet om de vorm van gedachten in kaart te brengen – op een obsessieve, over-analytische en waarschijnlijk ongezonde manier. Als zijn films zich onmogelijke cognitieve taken ten doel stellen, dan documenteren ze op een speelse manier de sporen van hun falen.

De gedachte-vormen in Cockburns werk zijn vaak in relatie gebracht met popcultuur en cinema in het bijzonder. Zijn werk heeft een haat-liefde relatie met films (Hollywood en daarbuiten), waarbij het hun kracht tegelijk wenst en benijdt, terwijl het op hetzelfde moment de dubbele moralen erin bekritiseert. Daniel Cockburn probeert, meestal door humor, het publiek bij zijn werk te betrekken.
Tijdens zijn EMARE Residency bij Impakt doet Daniel Cockburn onderzoek om een uur durende lecture-performance to creëren en presenteren. Deze zal plaatsvinden bij Impakt op de Headquarters (Lauwerecht 10, Utrecht) op dinsdag 26 mei 2015 om 20:00u. De presentatie heeft de titel “All The Mistakes I’ve Made, part 2 (how not to watch a film)”. Lees meer en wees erbij!

Het uitwisselingsprogramma European Media Arts Residency Exchange (EMAN/EMARE 2014-2015), een samenwerkingsproject van Werkleitz Gesellschaft (Halle, Duitsland), Bandits-Mages (Bourges, Frankrijk) & FACT (Liverpool, Engeland) en Impakt, wordt ondersteund door het EU Culture Programme. Bekijk de andere activiteiten van EMARE hier: http://emare.eu/