Impakt WORKS: What’s going on?

Linda Franke, still from Lost Bodyparts, 2011

 

Naast de organisatie van evenementen en het jaarlijkse festival gebeurt er bij Impakt achter de schermen meer waar we je graag van op de hoogte houden. Een belangrijk deel van onze bezigheden vormt Impakt WORKS: naast de langlopende artist in residence-agenda, hebben we nu een eerste selectie gemaakt van het splinternieuwe Visiting Curator-programma. Hierbij biedt Impakt jonge onderzoekers en tentoonstellingsmakers de mogelijkheid kennis te maken met experts in het Nederlandse kunstlandschap die interessant kunnen zijn voor hun research.
De selecties zijn gemaakt, het schema is rond: Impakt Works werkt.
Bij deze geven we een overzicht van alle geselecteerde kunstenaars en curatoren die wij nu en de komende tijd onthalen.

Begin april hadden we de eerste gast in het kader van ons nieuwe residency zijtak het VISITING CURATOR PROGRAM. De Italiaanse Gaia Tedone (1982, woont en werkt in Londen) onderzoekt binnen haar project ‘The Mediatic Accident’ de overvloed aan beeldmateriaal binnen het hedendaagse medialandschap. Geloven we alles wat we zien, en hoe bepaalt onze houding de mogelijke controverses rondom beelden? Na het verdiepen van haar onderzoek door verschillende ontmoetingen met Nederlandse kunstenaars en academici, heeft Gaia door middel van een think-thank dinner een groep betrokken mensen bij elkaar geroepen om ideeen op te doen over het vervolg van haar project: een online, interactieve imageboard zou wel eens de voortzetting kunnen zijn.

Visiting Curator Avi Feldman (1976), voormalig advocaat uit Tel-Aviv onderzoekt vanuit zijn huidige woonplaats Berlijn sindskort de relatie tussen kunst en de praktijk van het rechtssysteem. In “Imagine Law” zoekt hij de mogelijkheden van interactie tussen deze universele maar zelden aan elkaar verbonden kernpunten in beschaving. In zijn ontmoetingen met docenten Rechten, kunstenaars en andere experts vindt Feldman tot nu toe een erg stimulerende respons. Na twee weken bij Impakt zijn er door deze gesprekken behalve nieuwe mogelijke uitgangspunten ook veel ideeën ontstaan voor de uitwerking van Imagine Law: een boek, een tentoonstelling of een symposium behoren tot Feldman’s ambities, maar tot die tijd zullen alle beginnende ideeën zich uitkristalliseren op een website.

Een andere verse blik uit Berlijn biedt de nieuwste artist in residence Linda Franke (1980). In haar werk gebruikt ze humor en performance als ontwapenende strategieën. Clichées uit soaps en propaganda worden absurdistisch ontleed met een verwarrende combinatie van existentiële vragen in de hyperartificiële wereld van 3D-animatie. Tijdens haar verblijf in Utrecht zal ze niet alleen met haar synthesizer het geduld van de omwonenden op de proef stellen, maar ook een aantal korte videowerken produceren die vertoond zullen worden tijdens een Imapkt Event in juni. Blijf op de hoogte!

Caetano Carvalho & Leandro Cardoso zullen vanaf mei hun intrek nemen in het Utrechtse. Deze Brazilianen bundelen hun krachten bij het maken van een afgesloten grot die bestaat uit projecties van op het web gevonden GIF’s – een beeldbestandsformaat dat korte, herhalende beweging toestaat. In deze grot zullen ze een interactief live-optreden geven waarbij ze allerlei mythes aan de tand willen voelen die betrekking hebben op het perspectief van de waarheid. Ook zullen ze op dit gebied een workshop gaan geven, dus hou onze website en Facebookpagina in de gaten.

Inmiddels geen onbekende meer van Impakt is Daniel Cockburn: schrijver, regisseur, avant-garde filmmaker uit Canada. Na een paar erg vermakelijke screenings, eeen workshop screen writing en een ironische anti-lezing over het kunstenaarschap in november 2011, komt hij in juni en juli voor een tweede keer bij Impakt op bezoek. Een nieuwe workshop staat op het menu, net als en screeningavond en een veelbelovende All the Mistakes I’ve Made, part II.

De Spaanse Daniel Silvo, die van juni tot en met augustus bij Impakt in stelt in zijn videowerk, fotografie en installaties scherpe vragen aan de politieke lading van objecten: van design dat voortkwam uit de Koude Oorlog tot de ‘communistische’ Lada – nog altijd het enige automerk dat Cubaanse burgers tot hun beschikking hebben. Silvo benadert deze beladen onderwerpen zeker niet zonder humor op een gelaagde manier. In Utrecht wil hij een jaren vijftig sitcom-werk maken rondom de tongue-in-cheek vraag Are art and design able to protect us from an atomic bomb?

Vanaf september mogen we de Mexicaanse kunstenaar Ruben Gutierrez verwelkomen. Hij werd door Impakt geselecteerd uit de aanmelding van de EMARE MEXICO Call. Zijn werk kan omschreven worden als filosofische concepten omtrent absurditeit. Meer over zijn plannen bij Impakt zullen we binnenkort vernemen.

En voor de tweede keer op een rij, is Impakt verheugd samen te werken met LabMIS in het organiseren van een residency-uitwisseling. 
LabMIS is het residency prgramma van Museu da Imagem e do Som – museum voor beeld en geluid – in São Paulo, Brazilië. Een Nederlandse kunstenaar zal worden geselecteerd om daar twee maanden te werken, terwijl bij Impakt in Utrecht een Braziliaanse kunstenaar wordt ontvangen voor eenzelfde periode. Om de korte termijn van deze oproep iets meer ruimte te geven voor inzendingen, hebben we besloten de deadline te verschuiven naar 2 mei. We kijken dus nog bijna twee weken langer uit naar je inzending!