NL

Archive

Screening

SNOW CRASH

1 November 2002
Location: Filmtheater ‘t Hoogt
21:00
3 November 2002
Location: Filmtheater ‘t Hoogt
16:00

Snow Crash is een deels opnieuw gearrangeerde versie van het programma met dezelfde titel dat tot stand kwam voor de ‘Special Program’ Catastrophe bij het 48e Internationale Short Film Festival Oberhausen 2002. Binnen de ambivalentie van nadeel en voordeel, van fascinatie en gruwel, loopt het technologische proces door de gehele geschiedenis. Het programma trekt een lijn van de vercommercialiseerde zegening van de elektrificatie van de wereld aan visies op de afhankelijkheid van de mens van digitale systemen en computertechnologie.

 

ELECTROCUTING AN ELEPHANT

Production: Edison Manufacturing Company
16MM / 00:01:00 / UNITED STATES / 1903
“Topsy, een vier ton wegende olifant die in Afrika gevangen werd genomen en naar de Verenigde Staten gebracht, was een populaire attractie in het Luna Park op Coney Island in New York, waar ze achtentwintig jaar in gevangenschap leefde. Topsy’s populariteit nam spectaculair toe toen ze drie mannen vermoordde, tot ontzetting en verbazing van de toeschouwers in het Luna Park. De leiding van het Luna Park besloot dat een levende Topsy een te groot risico vormde en gaf de Edison Manufacturing Company de opdracht om een apparaat te bouwen voor de elektrocutie van de olifant.” (Lisa Cartwright)

 

THE ATOM & EVE

Production: Bay State Films
16MM / 00:15:00 / UNITED STATES / 1966
The Atom & Eve is het filmische huwelijk tussen het succesverhaal van de generatie van de nucleaire energie en de wens om elke keuken te vullen met elektronische huishoudelijke apparatuur, om daar vervolgens vrouwen in op te sluiten. Zoals het in de catalogus van de Atomic Energy Commission van 1972 wordt verwoord: “Op een lichte, prettige en onderhoudende manier maken we kennis met Eve als baby, dan als meisje en uiteindelijk als vrouw, parallel aan de groeiende behoefte van miljoenen Eve’s aan steeds meer elektriciteit.” Een absurd mannelijk-seksistisch stuk echte pro-kernergie propaganda uit 1966 gemaakt in opdracht van de Connecticut Yankee Atomic Power Company.

 

ROTRON

Rotraut Pape
VIDEO / 00:06:00 / GERMANY / 1983
Rotraut Pape is niet bang voor grote computers. Integendeel, ze neemt ze mee naar bed. Rotron, het vervolg op de sciencefiction klassieker Tron, speelt zich af op haar eigen matras. De plezierige sociale gemeenschap met het kwaad verjaagt het angstige en schrikwekkende ervan al snel.

 

SCIENCE FRICTION

Stan Vanderbeek
16MM / 00:10:00 / UNITED STATES / 1959
Een sociale satire gericht op de raketten, wetenschappers en concurrentiemanie van onze tijd.

 

THE OUTER PLANT (DIE AUßENSTATION)

Alexander Hahn
VIDEO / 00:26:00 / UNITED STATES / 1982
Alexander Hahn’s vroegere videowerken houden zich bezig met de technologisch versnelde wereld van de mens. Deze ‘low-budget’ productie, die geïnspireerd is op het sciencefiction genre in film en literatuur, combineert fictieve vertellingen met verschillende gevonden materialen, waardoor geavanceerde beelden tot stand komen van een surrealistische, onheilspellende maar tegelijkertijd fascinerende dystopie.

The Outer Plant (Die Außenstation) vertelt een Robinsonachtig ruimteverhaal over een technicus die gestrand is in een stuurloos ronddraaiende fabriek, waar naar verluidt World Electronics & General Goods Corporation International componenten vervaardigt voor de eerste semi-biologische computer Bioputer I.

 

1984

Ridley Scott
VIDEO / 00:01:00 / UNITED STATES / 1984
Op 22 januari 1984, tijdens het derde seizoen van de Super Bowl zond Apple haar beruchte 60 seconden durende commercial 1984 uit, waarin de Macintosh werd geïntroduceerd. In de Orwelliaanse scène van de film wordt de ‘IBM-wereld’ weergegeven, die door een nieuwe machine wordt vernietigd.

© Apple Computer, Inc. Use with permission. All rights reserved.
Apple ® and the Apple logo are registered trademarks of Apple
Computer, Inc.

 

WORD PROCESSING

Alan Currall
VIDEO / 00:06:00 / UNITED KINGDOM / 1995
“Ik wil dat je het volgende doet: elke keer wanneer ik één van de letters op het toetsenbord indruk, wil ik dat je die letter op het scherm voor mij zet. Oké. En nu, elke keer wanneer ik één van de nummers op het toetsenbord loslaat, wil ik dat je hetzelfde doet: zet dat cijfer op het scherm hier voor mij. Heel goed. Nu.

 

BJÖRK – ALL IS FULL OF LOVE

Chris Cunningham
VIDEO / 00:04:00 / UNITED KINGDOM / 1999
Chris Cunningham’s beroemde muziekvideo over robots die in staat zijn om lief te hebben. Twee Björk-clones, die in een tedere omhelzing worden getoond, introduceren een nieuwe dimensie van emotioneel futurisme.

 


Share
Website by HOAX Amsterdam