NL

Archive

Conversation
Conversation

CODE: Digital Rights on the Political Agenda

In conversation with Lisa van Ginneken at the Dutch Media Week

7 October 2022
12:00 — 12:45


Location: Beeld en Geluid | Orange Stage
You can follow the conversation for free in Hilversum, or follow the livestream on the website of Dutch Media Week.
Tickets

Hoe kunnen we politici en beleidsmakers bewust maken van de invloed van de ontwikkelingen in de digitale technologie? Welke rol zouden overheden moeten spelen en wat kunnen wij als betrokken burgers, onderzoekers en kunstenaars doen om dit proces te ondersteunen? Tijdens de Dutch Media Week gaat IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] in gesprek met Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66) over de veranderingen die nodig zijn om Big-Techbedrijven te reguleren, hun macht te beteugelen en het gebruik van technologie te binden aan betere ethische normen.

“CODE: Reclaiming Digital Agency” is een internationaal programma waarmee IMPAKT kunstenaars, burgers, politici, beleidsmakers en onderzoekers uit Duitsland, België en Nederland samenbrengt in een traject waarin dialoog, kritische discussie en artistieke interventies centraal staan. CODE gaat over ons gebrek aan controle en zeggenschap over de digitale platforms en apparaten waar we zo afhankelijk van zijn en roept politici en beleidsmakers op om in actie te komen. 

Met de portefeuilles ICT en privacy, digitale overheid en inlichtingendiensten, heeft Lisa van Ginneken een duidelijke visie met betrekking tot digitale burgerrechten en het belang van meer kennis en bewustzijn onder politici en beleidsmakers. Tijdens de Dutch Media Week, spreken we met haar over hoe media en technologie onze vrijheid en democratie beïnvloeden en hoe overheden hierop moeten reageren. Wat is haar eigen rol in de veranderingen die nodig zijn om tot betere wet- en regelgeving te komen? Het gesprek met Lisa van Ginneken over deze urgente thema’s staat niet op zichzelf: IMPAKT stelde dezelfde vragen eerder al aan andere politici, waaronder Renske Leijten (Tweede Kamerlid, SP), Bart Groothuis (Europarlementariër, VVD) en Kim van Sparrentak (Europarlementariër, GroenLinks). Al hun antwoorden zijn terug te bekijken en te beluisteren in het interactieve webproject: https://code.impakt.nl 

CODE 2022 is een samenwerkingsproject van IMPAKT [Centrum voor mediacultuur] (Utrecht), School of Machines, Making & Make Believe (Berlijn), Werktank (Leuven) en Privacy Salon (Brussel/Antwerpen). Met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Gemeente Utrecht, Stichting Democratie en Media, Fonds Soziokultur, Fonds voor Cultuurparticipatie, de Nederlandse Ambassade in België (Brussel), de Nederlandse Ambassade in Duitsland (Berlijn) en het Goethe Institut.


Op 4 oktober, presenteert IMPAKT op de Dutch Media Week ook een filosofische preview op het IMPAKT Festival 2022 The Curse of Smooth Operations

Read more


Share

This event is made possible by

Event archive

Website by HOAX Amsterdam