NL

Archive

Talk
Talk

Future Stages #2

Presented by Ulrike Quade Company

20 April 2022
20:00

Location: Felix Meritis
Free Entrance (Dutch spoken)

Hoe kunnen de podiumkunsten en technologie op een vernieuwende manier samenwerken? Op 20 april is Arjon Dunnewind, directeur van IMPAKT, een van de sprekers tijdens Future Stages #2. Het event is onderdeel van een serie van drie meetings die de Ulrike Quade Company organiseert bij Felix Meritis om de kruisbestuiving tussen podiumkunsten en technologie te onderzoeken. In gesprek met professionals en ervaringsdeskundigen wordt kennis uit de praktijk onder de loep genomen.

Steeds meer (theater)makers, gezelschappen en wetenschappers onderzoeken op welke manier de samenwerking tussen theater en nieuwe technologieën eruit zou kunnen zien. Future Stages bundelt de kennis uit het werkveld en laat kenners en kunners met elkaar in gesprek gaan.

In deze tweede editie gaat Ulrike Quade Company op zoek naar hoe de podiumkunsten een rol kunnen spelen in het verbeelden van de toekomst. De toekomst die gevat wordt door kunst is een bekend fenomeen. Zo kan je denken aan science fiction films waarin een mogelijke samenwerking met robots wordt geportretteerd of aan games die je een wereld laten verkennen waarin kernenergie een grotere maar ook fatale rol heeft gespeeld dan in de realiteit. Zo kunnen de kunsten speculeren over hoe de toekomst eruit kan gaan zien. Niet alleen om de fantasie te prikkelen, maar ook om een gesprek in gang te zetten. Hoe willen we eigenlijk dat die toekomst eruit ziet? Welke rol willen we dat technologie daar in speelt? Wat betekenen vooral technologische veranderingen voor de mens, de wereld, maar ook voor de kunsten en voor het theater zelf? Hoe kunnen podiumkunsten een passend medium zijn om het over de toekomst te hebben? Tijdens deze sessie verkennen we hoe speculatieve fictie invloed heeft op de echte wereld, en hoe dit in door theater en performance kan worden omarmd.

De avond bestaat uit een aantal korte talks en een panelgesprek waar veel ruimte is voor vragen en inbreng van het publiek. Dr. Dan Hassler-Forest (Universiteit Utrecht) schetst context rondom speculatieve fictie, Arjon Dunnewind (IMPAKT) licht toe hoe wij woord en beeld aan technologische en maatschappelijke ontwikkeling probeert te geven door middel van kunst en media, Davy Pieters vertelt aan de hand van haar nieuwe serie voorstellingen hoe zij het gesprek over de toekomst in haar werk een plek geeft. De eerste hiervan, CRISPR, is vorige maand in premiere gegaan. Tenslotte reflecteert Nineties Productions op hun experimenten rondom de toekomst van het theater zelf in relatie tot technologie.

Algemeen

Future Stages is een serie talkshows waarin het  snijvlak tussen nieuwe technologie en podiumkunsten wordt onderzocht. In gesprek met professionals en ervaringsdeskundigen zal de Ulrike Quade Company kennis uit de praktijk onder de loep nemen. In deze drie meetings wordt telkens een andere kant belicht van de kruisbestuiving tussen podiumkunsten en technologie.

Vanuit welk perspectief op technologie spreek je? Over overschatting van technologie en onderschatting van de mens.


Share

Event archive

Website by HOAX Amsterdam