EN

Neighbours in Budapest

Neighbours in Budapest

In samenwerking met Studio of Young Artists Association

NEIGHBOURS
Nederland staat van bekend als een open en tolerant land, een geseculariseerde samenleving met een liberale houding ten op zichte van drugs, abortus en euthanasie en met duidelijke rechten voor sexuele en culturele minderheden. Met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh is er echter een einde gekomen aan de vanzelfsprekendheid van dit imago. De Nederlandse samenleving verandert, al verschillen de meningen over hoe ingrijpend deze veranderingen zijn en welke richting ze opgaan. Immigratie, integratie en de positie van nieuwe culturele en religieuze waarden spelen een belangrijke rol binnen deze discussie. Hoe gaan de ‘oude’ Nederlanders om met de nieuwe elementen in hun samenleving en hoe verhouden ‘nieuwe’ Nederlanders zich tot het vrijzinnige imago van Nederland?

Kunstenaars en werken:

 

 

De Aardappeleters
Anna Lange
(The Netherlands 2006, 07:00 min)

De Aardappeleters. In de cultus rond de aardappel het leven van twee oude boeren op hun boerderij portretteert de filmmaakster een teloorgegane leefwijze, die haar diep heeft beinvloed. Het werk is met zijn relativerende toonzetting zowel een eerbetoon als een afscheid, dat minstens zoveel over ons zegt als over de twee nederige personages.

Anna Lange is een multimedia en interdisciplinaire kunstenaar die studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in den Bosch en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij maakte drie korte Super-8 films zonder geluid voordat ze met geluid ging werken. Moons Dark (2007) is haar eerste filmproject met geluid geschoten op 35 mm.

 

 

Tagged
Julika Rudelius
(The Netherlands 2003, 13:17 min)

‘Tagged’ is een groepsportret van jongens die hun uiterlijk gebruiken om zich te ontworstelen aan de hardnekkige generalisaties over ‘immigranten’ in vergelijking met ‘Nederlanders. Maar het zijn vooral jongens die net als adolescenten overal ter wereld zich van hun puberteit proberen te bevrijden door een veilige omgeving voor zichzelf te cre�ren in een hechte groep met dresscodes die voor anderen onbegrijpelijk en ongrijpbaar zijn.

Julika Rudelius woont en werkt in zowel Amsterdam als New York. Zij volgde de Hogeschool voor Beeldende Kunst in Hamburg, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en nam deel aan het artist-in-residence programma van de Rijksacademie. Haar werk gaat in op sociale gedragspatronen en op zowel fysieke als verbale communicatie, en onderzoekt in het bijzonder hoe deze factoren bijdragen aan de creatie en reproductie van sociaal hierarchische structuren.

 

 

Das schlafende Madchen
Corinna Schnitt
(Germany 2001, 8:30 min)

Een boot vaart met de wind in de zeilen. De camera draait weg van dit tafereel en vergroot het blikveld tot een panorama van een voorstad gedrenkt in vaag licht; een stilleven van witte hekken, allemaal absoluut identiek, klein groene gazons en rode daken net zozeer modellen als de miniatuurschoener. De kalme voortgang van de camera over het raster van stereotype vrijstaande en geschakelde woningen geeft een artificiele idylle die wordt gedomineerd door uitsluitingen en normen.

Corinna Schnitt begon haar loopbaan als kunstenaar met een korte opleiding in houtbewerking voordat ze ging studeren aan de Hogeschool voor Vormgeving in Offenbach en de Kunstacademie in Dusseldorf. Zij heeft een serie korte experimentele films op haar naam staan waarin dagelijkse dingen een absurdistische laag krijgen door ze te tonen in eindeloze loops.

 

 

Monitoring the Dordtselaan for Maximum Peace of Mind
Klaas van Gorkum & Iratxe Jaio
(The Netherlands, 2004, 15:00 min)

‘Monitoring the Dordtselaan for Maximum Peace of Mind’ is een voyeuristische reeks observaties vanuit de slaapkamerraam, gemaakt in een jaar tijd. De video toont het dagelijks leven in de Dordtselaan, een van de eerste ‘hotspots’ van Rotterdam. Een hotspot is een plek in de stad waar drastische maatregelen worden genomen om straatcriminaliteit, verloedering en illegale immigratie tegen te gaan. Een van deze maatregelen is de tijdelijke opheffing van de grondwettelijke rechten van de burger, waarmee de politie de bevoegdheid wordt gegeven om hele straten af te zetten om iedere voorbijganger ‘preventief’ te fouilleren, zonder dat de gewoonlijke legale procedures gevolgd hoeven te worden.

Iratxe Jaio werd geboren in Baskenland maar woont en werkt momenteel in Nederland. Klaas van Gorkum is Nederlands maar bracht het grootste gedeelte van zijn jeugd in Zuid-Afrika door. Hun gezamenlijke werk is een onderzoek naar het conflict tussen de individuele en collectieve identiteit waarbij een documentaireachtige aanpak wordt gebruikt om de relatie van mensen met hun sociale, culturele and fysieke context te visualiseren.

 

 

Respect
Erik van Lieshout
(The Netherlands 2003, 8:00 min)

Twee blanke, sullige Nederlandse jongens in een straat in Rotterdam. Het zijn Van Lieshout (bril, baseballjack) en zijn broer Bart (lange stekelharen, gele fleecetrui), en het ziet ernaar uit alsof ze ergens naar op zoek zijn. Beschonken schuimen Eric en Bart langs de nachtelijke straten van Rotterdam met hun cameraman op sleeptouw. Bart klaagt erover dat hij geen vriend heeft, en Eric, vastberaden door de nodige emmers bier, slaat Barts voorstel om een pornofilm te bekijken af en besluit een bezoekje te brengen aan de lokale Marokkaanse jeugd.

Erik van Lieshout studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in den Bosch en bij Ateliers 63 in Haarlem. Zijn werk werd getoond op de Vierde Biennale voor Hedendaagse Kunst (2006), de Gwangju Biennale, en op de Biennale van Sjarjah, Dubai (2004), en werd tevens gepresenteerd op het Festival voor Korte Film in Oberhausen.

 

 

No False Echoes
Wendelien van Oldenborgh
(The Netherlands 2008, 30:00 min)

Verhalen rond de radiogeschiedenis in Nederlands-Indie aan het begin van de 20e eeuw, waarin de Philips Omroep Holland Indie (PHOHI) een belangrijke rol speelde. Van Oldenborgh organiseerde hiervoor opnames in het monumentale radiostation Radio Kootwijk met publiek en sprekers die zowel uit deze geschiedenis citeren als spontane dialogen voeren.

Wendelien van Oldenborgh werd geboren in Rotterdam. Na haar afstuderen aan het Goldsmiths College in Londen, werd haar werk tentoongesteld in het Van Abbemuseum en MuHKA. Van Oldenborghs films onderzoeken de communicatie tussen individuen, vaak tegen de achtergrond van een unieke (openbare) locatie.

 

 

Neighbours zal worden vertoond op 29 april 2009.

Programma samengesteld door Arjon Dunnewind / Impakt Festival Utrecht

TENTOONSTELLING
Naast de vertoning van Neighbours zal NL-Nincs Lehetetlen Dutch Cultural festival twee installaties tentoonstellen:

Nummer acht – Guido van der Werve (NL 2007)
Ball – András Ravasz (HU 2005)

De tentoonstelling loopt van 29 april t/m 15 mei 2009.

Voor meer informatie over Low Fest: www.nlfestival.hu/en
http://studio.c3.hu/

 

 


Deel

Abroad archief

Website by HOAX Amsterdam