EN

Complottheorieën en de Amerikaanse presidentsverkiezingen

uit het webproject Radicalization by Design

Morgen weten we (hopelijk) wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen heeft: Donald Trump of Joe Biden. Ondertussen wordt er op social media, zoals Twitter en YouTube, volop gespeculeerd. We weten al dat nieuwe complottheorieën zullen opduiken als Trump de verkiezingen verliest. Trump heeft zelf meerdere malen laten vallen dat hij de uitslag niet zal accepteren, omdat er volgens hem fraude wordt gepleegd. Ook als hij wint, zal desinformatie zijn stempel blijven drukken op het publieke debat. In onze samenleving worden veel onderwerpen omgeven door speculatie, semi-wetenschappelijke verklaringen en onderbuikgevoelens. Waarom slaan complottheorieën zo aan? Welke rol spelen het Internet en social media hierin?

In het interactieve web-project Radicalization by Design gaat IMPAKT in op de rol die social media spelen in de radicalisering en polarisatie van onze samenleving. Een deel van het project gaat specifiek in op het complottheorieën-verschijnsel, de geschiedenis ervan en hoe het Internet ervoor zorgt dat ze midden in onze politieke realiteit komen te staan.

Op de vooravond van de verkiezingen geven we een speciale video preview van het web-project. Duik in de Conspiracy Theories sectie van Radicalization by Design, met: Bharat Ganesh (Rijksuniversiteit Groningen), Dimitri Tokmetzis (De Correspondent), Richard Rogers (Universiteit van Amsterdam), Florian Cramer (Willem de Kooning Academie), gecureerd door Marc Tuters (Universiteit van Amsterdam).

Of bekijk het hele web-project op radicalization.impakt.nl


Deel
Website by HOAX Amsterdam