EN
Meer info

Cyborg Futures: Who Doesn’t Want to Live Forever?

Cyborg Futures is een voortzetting van een Nederlands-Duitse samenwerking tussen het NRW Forum en IMPAKT en georganiseerd in samenwerking met het collectief Heartwire. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Consulaat in Düsseldorf en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Zou je je diepste angsten en verlangens aan een cyborg toevertrouwen? Dit is geen vraag uit een science-fiction verhaal. In de toekomst zal de grens tussen mens en machine nog verder vervagen. Bionische ledematen, levensechte en zelflerende robots zijn nog maar het topje van de iceberg die toekomst heet. Wat staat ons allemaal te wachten?

Met het web-project Cyborg Futures: Who doesn’t want to live forever onderzoeken we de rol van cyborgs, kunstmatige intelligentie (AI) en robotica in onze moderne wereld.

Cyborg-kunstenaar Stelarc is een van de kunstenaars die we hebben gevraagd om met ons hierover na te denken. Stelarc houdt zich al vanaf het eind van de jaren zestig bezig met deze thema’s. In zijn werk voorziet hij zijn lichaam van technologische extensies en gaat hij extreme interacties aan met machines. Hij slikte micro-camera’s in om het binnenste van zijn lijf te ‘exposeren’, implanteerde een derde oor aan zijn linkerarm, en plaatste zichzelf in een harnas waarbij het publiek zijn lichaam op afstand kon besturen. Naast zijn presentatie, brengt het web-project Cyborg Futures kunstwerken, interviews en mini-lezingen samen van: Klasien van de Zandschulp & Ali Eslami, Lancel/Maat, Simon Dogger, Monobanda, Wouter van Noort, Dan Hassler-Forest, Anneke Smelik en vele andere kunstenaars en sprekers. Het project wordt op 17 december gelanceerd met een online presentatie van Stelarc.

In de razendsnelle ontwikkelingen van AI, robotica en wetenschap zullen mens en machine steeds meer op elkaar gaan lijken. Enerzijds creëren we robots die steeds levensechter zijn, anderzijds proberen we onze vergankelijke lichamen te overstijgen met technologische upgrades. Who doesn’t want to live forever? Maar wat als mens en machine zo dicht bij elkaar komen dat ze nog moeilijk te onderscheiden zijn? Hoe zou het zijn om te leven in de wereld waar technologie en organisme met elkaar versmelten? Wat is onze relatie tot robots en cyborgs als ze een vanzelfsprekend onderdeel van onze samenleving zijn?

Visit Cyborg Futures