EN
Meer info

Disrupt & Reflect

Gecureerd door Nadine Roestenburg
Webdesign: TeYosh (Sofija & Teodora)  
Productie: Saskia de Jong, Sabine Persijn en Manon Falces

“Dopamine is de metafoor van onze tijd,” stelt Geert Lovink in ‘Sad by Design’ (2019). We hebben onmiddellijke voldoening nodig. Met online shopping vervullen we in een paar clicks onze wildste en meest oppervlakkige verlangens. Niet alleen door (nutteloze) dingen te kopen, maar ook door middel van aandacht en likes, en, wanneer we volledig overprikkeld zijn, rust te vinden in mindfulness, yoga of volledig ‘off the grid’ te gaan in de natuur. Disrupt and Reflect verkent de economieën achter het internet, waar onze kortetermijnbehoeften voortdurend getriggerd worden en onze zelfbeheersing voortdurend op de proef wordt gesteld. Aandacht is de oplossing voor alles.

Disrupt and Reflect is een webproject dat afwisselend extreem overprikkelend en soms juist heel rustgevend is. Het is een verzameling creatieve en kritische reflecties waarin de kijker op verschillende tempo’s onderdeel wordt van de mechanismen van versnelling en rust zoals die vandaag de dag in onze digitale samenleving voorkomen. Het online project omvat lezingen, presentaties en video-interviews met de deelnemende kunstenaars. Disrupt & Reflect is een samenwerking tussen curator Nadine Roestenburg, IMPAKT Centre for Media Culture in Utrecht en het onderzoekstraject Post-Digital Cultures van Fontys Hogescholen.

We zijn altijd online. In een tijd waar disconnectie en rust schaars zijn geworden, is ‘less is more’ (minder afleiding, minder prikkels) een handelsproduct geworden–een manier om geld te verdienen: van technologieën die je internetgebruik reguleren tot WIFI-vrije cafés en technologie-vrije retraites en kuuroorden: het internet staat bol van oplossingen voor mensen die lijden aan een overdaad aan informatie. De burn-out-industrie is booming. Click–click–click, ik heb net weer een zelfhulpboek gekocht die me een betere, efficiëntere versie van mezelf belooft. Digitale detox is een mainstream verkoopstrategie geworden waarin menselijk contact als een luxe wordt beschouwd. En door COVID-19 zijn we allemaal screenagers geworden, we hebben allemaal momenten van digitale vermoeidheid ervaren, evenals een tekort aan menselijke aanraking en de dopamine-afgifte die gepaard gaat met fysieke intimiteit. Bekijk ‘~ Cosy ~ Hugs & Kisses ASMR ️’ (633,998 weergaven) op YouTube voor een gemonetariseerde knuffel. Zijn we allemaal verslaafd aan digitale afleiding?

Voor dit project nodigden we kunstenaars en theoretici uit om kritisch en creatief na te denken over de vraag hoe de ogenschijnlijk tegengestelde toestanden van ‘overdrive’ en ‘leegte’, die achter het internet en digitale technologieën schuilgaan, nu precies werken. Deze bijdragen gaan vergezeld van willekeurige roulettegesprekken waarin de deelnemende kunstenaars reageren op vragen die aan de hand van een loterijsysteem bij toeval voor hen werden geselecteerd. Hoe kunnen we een genuanceerder beeld vormen van de overweldigende invloed van digitale technologie en het menselijke vermogen om daar op een gezonde manier mee om te gaan? Hoe kunnen we tot slimme oplossingen komen die onze zelfdiscipline niet continu op de proef stellen? Hoe ontsnappen we aan de aandachtseconomie?

Met bijdragen van: Anxious to Make (Emily & Liat) Katriona Beales, Roos GroothuizenDasha IlinaAnnika Kappner, Dr. Gerald Moore en Pinar Yoldas  

 

Visit Disrupt & Reflect