EN
Meer info

OSINT

Een web-project over nieuwe vormen van online onderzoeksjournalistiek

OSINT (Open Source Intelligence) is een IMPAKT webproject over het werk van organisaties die zich bezighouden met online onderzoeksjournalistiek en open-source-informatie. In een tijd van sensationele koppen voor korte aandachtsspannes – geproduceerd door snelle mainstream- en internetmedia – wordt het steeds moeilijker om informatie van desinformatie te onderscheiden. Groepen als Bellingcat, Forensic Architecture en Follow the Money fungeren als tegenwicht tegen dit fenomeen. Ze leggen zich toe op diepgaand lange termijn onderzoek, om door te dringen tot de kern van controversiële kwesties.

Onderzoeksjournalistiek brengt de waarheid aan het licht en biedt transparantie en duidelijkheid in een complex informatielandschap. Deze onderzoeksorganisaties pakken onderwerpen aan zoals politieke conflicten, misdaad, mensenrechtenschendingen, de verhouding tussen militaire en burgerslachtoffers, en frauduleuze geldstromen. Ze brengen daarmee informatie over wereldwijde misstanden aan het licht, die ze vervolgens met de wereld delen. Ze passen nieuwe digitale technologieën en technieken toe – zoals 3D-modelleren, satellietbeelden, crowdsourcing en geolocatie – om op data gebaseerd bewijs te verzamelen en te presenteren. Om verbanden te leggen. Om te streven naar maatschappelijke rechtvaardigheid voor mensen die overal ter wereld het slachtoffer zijn geworden van corrupte regeringen en organisaties.

Het OSINT-platform brengt journalisten, activisten, ngo’s en onderzoekers samen die interesse hebben in het volgen en bedrijven van nieuwe vormen van online onderzoeksjournalistiek. De sprekers bediscussiëren niet alleen essentiële kwesties met betrekking tot hun methodes, instrumenten, manieren van aanpak en morele beslissingen, maar ook hun organisatie-, presentatie- en samenwerkingsvormen. OSINT biedt een samenhangend overzicht van de belangrijkste spelers, draagt bij aan het debat en deelt informatie en hulpmiddelen met professionals en het publiek. 

Met interviews met Bellingcat, Forensic Architecture, Airwars, het Centre for Investigative Journalism en Follow the Money, waarin hun perspectieven en praktijken worden besproken.

Binnen het OSINT webproject werd op 26 augustus een online event met Eyal Weizman van Forensic Architecture georganiseerd. Het event is gelanceerd op 8 oktober met een panel met Robert van der Noordaa (Trollrensics), Sanne Terlingen (Argos) Peter Keizer (Pointer) en Christiaan Triebert (New York Times) over het gebruik van nieuwe media en technologieën in de onderzoeksjournalistiek in Nederland. Het panel is onderdeel van het programma van de Dutch Media Week (3-11 oktober).  

Ontdek OSINT

OSINT wordt mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de gemeente Utrecht, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Stichting Democratie en Media. Ontwerp van het web-project: HOAX.

 

Website by HOAX Amsterdam