EN
Meer info

Tabita Rezaire: Symbiose Immaculée

Een kosmische reis langs technologie, spiritualiteit en Afrikaanse geschiedenis

Symbiose Immaculée (onbevlekte symbiose) is de titel van een bijzondere solo-expositie van kunstenaar Tabita Rezaire. Deze gezamenlijke tentoonstelling van IMPAKT en het Centraal Museum brengt zowel nieuwe als bestaande video-installaties van Rezaire samen voor een kosmische reis in de unieke wereld van een ‘dekoloniale genezer.’

Tabita Rezaire heeft Frans-Guyanese roots en woonde in Johannesburg voordat ze zich in Cayenne, Frans-Guyana, vestigde. In haar kunst brengt ze diverse kennisgebieden, culturen en opvattingen samen in een web vol verwijzingen naar mystiek, wetenschap, ecologie, Afrikaanse geschiedenis en post-internetculturen.

Deze kruisbestuiving zit ook in de titel van de tentoonstelling: de kunst van Tabita Rezaire laat een ‘onbevlekte symbiose’ zien van wetenschappelijke denkbeelden, technologie en spiritualiteit. Haar doel is de technologie te dekolonialiseren. Daarom maakt ze zichtbaar hoe groot de invloed is van westerse waarden en machtsstructuren op hoe we onszelf zien en identificeren – als gescheiden van de rest van de schepping. 

De Annex van Het Centraal Museum toont de nieuwe video-installatie Orbit Diapason (2021) en in het IMPAKT Centrum zijn de werken Mamelles Ancestrales (2019), Peaceful Warrior (2015) en Sorry for Real (2015) te zien. De rode draad is steeds het tonen van alternatieve perspectieven op dominante technologische verhalen. Zo integreert Rezaire in Mamelles Ancestrales de moderne westerse veroveringsdrang met Afrikaanse stenen monumenten die gediend zouden kunnen hebben als technologieën om het heelal te begrijpen. Ze put daarbij niet alleen uit de ‘moderne’ wetenschappen, maar juist ook uit kosmische ervaringen en kennis die via geesten van voorouders wordt overgedragen.

Tabita Rezaire benadrukt de kracht en bijdrage van niet-westerse culturen, zonder belerend te willen zijn. Ze is zich zeer bewust van de doorwerking van koloniale structuren in de wereld van vandaag. Om dit te doorbreken biedt ze, als een ‘dekoloniale genezer’, een perspectief waarin het mystieke en spirituele hand-in-hand gaan met technologie.

De kunst van Tabita Rezaire is niet onbekend in Utrecht: in 2016 werd zij geselecteerd voor de EMARE-residency. Dit resulteerde in Premium Connect. De installatie werd vertoond op het IMPAKT Festival 2017: ‘Haunted Machines and Wicked Problems’, en is ook internationaal veel tentoongesteld.

 

Bekijk het Web Project hier

 

Curatoren: Arjon Dunnewind (IMPAKT) en Laurie Cluitmans (Centraal Museum).

De tentoonstelling Tabita Rezaire: Symbiose Immaculée is een samenwerking tussen IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur], en het Centraal Museum, en bestaat uit twee presentaties. Bij IMPAKT worden drie werken gepresenteerd: Mamelles Ancentrales, Peaceful Warrior en Sorry for Real. In De Annex van het Centraal Museum vindt het tweede deel van de tentoonstelling plaats (aan de Agnietenstraat 1, Utrecht). De installatie die daar te zien is, Orbit Diapason, is het resultaat van een opdracht die beide instellingen gaven aan Rezaire; de film in de installatie is mede mogelijk gemaakt door het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en Los Angeles Filmforum. De tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij de genereuze ondersteuning van het Mondriaan Fonds, OUTSET, het Theodora Niemeijer Fonds en het Fentener van Vlissingen Fonds.

 

Website by HOAX Amsterdam