EN
Meer info

Weird Gnosis

Media, medicijnen en magick in een op hol geslagen wereld

De online tentoonstelling Weird Gnosis neemt je mee op een reis door de wat vreemdere uithoeken van het web, van de occulte rituelen van de hekserij tot esoterische psychedelica.

Nu nieuwe mediatechnologieën steeds moeilijker te onderscheiden zijn van magie, wordt internet een forum voor de strijd tussen subculturen uit de wereld van de magick – de ‘ck’ geeft in het Engels het verschil aan met de konijn-uit-de-hoed-magic – die de taal spreken van esoterische openbaringen en vreemde meditaties. Van eeuwenoude spirituele praktijken rond goddelijke zelfkennis – of gnosis – tot de psychedelische drugs van moderne sektes: van deze technologieën van het zelf kun je zeggen dat ze zowel medicijn als gif zijn – wat de oude Grieken een pharmakon noemden. 

Omdat media zo’n grote invloed hebben op hoe we elkaar, de wereld en ook onszelf ontmoeten, openen deze esoterische praktijken misschien nieuwe wegen om media anders te zien. Net als de tech-producten uit Silicon Valley zijn deze technologieën van zichzelf niet goed of slecht, en al helemaal niet neutraal. 

Hoewel er op verschillende plekken en tijden verschillend tegenaan werd gekeken, werden deze technologieën van het zelf over het algemeen gemarginaliseerd. Maar in de afgelopen paar jaar hebben ingrijpende wettelijke en culturele veranderingen ervoor gezorgd dat psychedelica mainstream zijn geworden. En hoewel je daar om bepaalde redenen blij om kunt zijn, moeten we de mystieke traditie koesteren – een traditie die helemaal teruggaat tot de geheime mysteries uit de oudheid.

Met video- en performance-kunst cureert Weird Gnosis een dialoog met kunstenaars en denkers die op een radicale manier het gewone ontregelen door ronduit ongewone dingen op te roepen.

Met: Camille Barton, Zach Blas, Yin-Ju Chen, Joshua Citarella, Erik Davis, Geoffrey Lillemon, Juliette Lizotte, Agnes Momirski, Suzanne Treister and Ellie Wyatt.

Weird Gnosis is een webproject dat wordt gecureerd wordt door Inez de Coo en Marc Tuters en wordt geproduceerd door IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur]. Met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de gemeente Utrecht en de Stichting Democratie en Media.

Bekijk Weird Gnosis

Website by HOAX Amsterdam