EN
Event
Event

Kom op voor je digitale rechten! (GEANNULEERD)

CODE 2022 event met Geert Lovink, Dirk-Jan van Vliet, Benjamin Gaulon en anderen

1 juli 2022
16:00 — 19:00


Locatie: Het Huis
€5,- // At Het Huis Utrecht or online
Due to unforeseen circumstances, unfortunately we have to cancel our event “Reclaiming Digital Agency!” on Friday 1 July.
We are looking into possibilities to reschedule the event after the summer. 
In addition, we are preparing several presentations of the CODE programme at festivals in the Netherlands and abroad after the summer. 
Please keep an eye on our website or socials for new dates and presentations!

Digitale rechten zijn relevanter dan ooit. Big techbedrijven willen alles van ons weten: ze verzamelen data over onze gezondheid, financiën, locatie, gender, ras en andere persoonsgegevens, en maken daarbij gebruik van kunstmatige intelligentie – met potentieel discriminerende resultaten. Wat kunnen wij als betrokken digitale burgers, onderzoekers en kunstenaars doen om onze zeggenschap hierin te bewaken? In Brussel wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe wet op de bescherming van onze digitale rechten en principes. Wat zou hierin moeten staan? Hoe zou de digitale ruimte gereguleerd moeten worden?

We nodigen je uit om op 1 juli hierover mee te praten tijdens Reclaiming Digital Agency!, een hybride event met onder andere een panel en een boekpresentatie in Het Huis Utrecht, fysiek én online. Het gesprek zal gaan over de vraag hoe kunstenaars, activisten en beleidsmakers samen kunnen werken om het bewustzijn van onze digitale rechten te versterken en wat er nodig is om te komen tot betere wet- en regelgeving om ons als digitale burgers en consumenten te beschermen. 

Op 1 juli bespreken we met onder anderen raadslid voor D66 Utrecht Dirk-Jan van Vliet, kunstenaar Benjamin Gaulon en theoreticus Geert Lovink hoe we kunst kunnen inzetten om politici te bereiken en beleidsvorming te beïnvloeden. Benjamin Gaulon is kunstenaar, onderzoeker, docent en cultuurproducent. Zijn onderzoek richt zich, via hacking en recycling, op de grenzen en zwakheden van informatie- en communicatietechnologie, eigenaarschap en privacy. Geert Lovink is mediatheoreticus, internetcriticus en auteur van onder meer Social Media Abyss (2016) en Sad by Design (2019). Hij richtte in 2004 het Institute of Network Cultures op aan de Hogeschool van Amsterdam. Meer sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.

Na de paneldiscussie houdt Geert Lovink zijn nieuwe boek ten doop: Stuck on the Platform (Valiz, 2022). In dit boek roept Lovink internetgebruikers op het internet als platform te heroveren om digitale dufheid tegen te gaan. Met zijn kritische beschrijving van de internettrends van het turbulente Brexit-Trump-Covid-tijdperk in 2019-2021 schreef Lovink dit boek als middel om terugval tegen te gaan en als oproep om ons te verzetten tegen platformcultuur.

Bij wijze van intermezzo’s presenteren de deelnemers aan CODE 2022 korte interventies waarin ze reageren op het thema Reclaiming Digital Agency!. Lees hier [insert link selected CODE participants] meer over de deelnemers aan CODE 2022.

Reclaiming Digital Agency! maakt deel uit van CODE 2022, een Europees samenwerkingsproject tussen IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] in Utrecht, School of Machines, Making & Make-Believe in Berlijn, Werktank in Leuven en Privacy Salon in Brussels, dat dit jaar zijn tweede editie beleeft. Voor elke editie van CODE roepen we kunstenaars en betrokken burgers in verschillende landen op om met ons mee te werken aan een zes maanden durend programma waarin we nadenken over de huidige positie van de digitale sector in beleidsvormingsprocessen. In dat kader ontwikkelen we samen interventies en bewustmakingscampagnes om de macht van de grote techbedrijven aan het licht te brengen en politici, beleidsmakers en burgers op te wekken tot actie. Het doel is de beleidsvorming in de publieke sector te beïnvloeden en verbeteringen in wet- en regelgeving aan te wijzen die ons als burgers en consumenten beschermen.

Lees meer over CODE 2022 hier

En bekijk het CODE 2021 webproject om de resultaten van de vorige editie te zien

CODE 2022 wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning door het Fonds Soziokultur, de Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie, het Goethe-Institut Amsterdam, de Nederlandse ambassade in België (Koninkrijk der Nederlanden) en de Nederlandse ambassade in Berlijn.


Deel

Dit event is mogelijk gemaakt door

Event archief