EN

Archief

Panorama

Inzendingen II

25 mei 1990
16:00 — 17:03


Locatie: Ekko

Op de tweede dag van het festival kwamen de inzendingen aan bod. Dit betrof recente films en videos van kunstenaars uit binnenen buitenland. Naast werk dat nog niet elders in Nederland is vertoond, ook hoogtepunten van de in het afgelopen jaar in Nederland gehouden audiovisuele festivals. De inzendingen zijn verdeeld over drie programmas.

HEILIGE JOZEF, MOEDER VAN GOD, Erik van Os (NL), VHS, 9 min. In bijna abstracte beelden wordt in deze video geprobeerd een psychopatische gemoedstoestand over te brengen.

FRÜHLINGSOPFER, FRÜHLING, OPFER, Theodoros Koutsoulis (BRD), U-MATIC, 4 min. Deze trilogie is geïnspireerd op “Le Sacre du Printemps” van Strawinsky. Deze video behandelt het monsterlijke einde van het leven van een vis.

VIDEOGEDICHT, Lydia Pees (NL), U-MATIC, 2 min. Een gedicht van J.A.Deelder is vormgegeven tot een “videogedicht”. De beelden zijn verweven met typografie en geluid. Hier door ontstaat een gelaagdheid in betekenis.

THE EYE, Anna Karin Rynander (Noorw.), U-MATIC, 4 min. Deze video is gemaakt met hoge-snelheid opname apparatuur met een capaciteit van 2000 beeldjes per seconde. Een oogbeweging is extreem vertraagd te zien.

WHITE SCREEN, Volker Schreiner (BRD) U-MATIC, 4 min. Het werk van Volker Schreiner gaat over het videobeeld zelf. In deze film wordt een wit beeld op een humoristische manier fysiek te lijf gegaan met o.a. zaag, boor en blote handen.

HERMETICA, Susan Derges (UK), U MATIC 7 min. De videoversie van de gelijknamige installatie. Een druppel kwik reageert op geluidstrillingen door steeds complexere vormen aan te nemen en keert uiteindelijk tot zijn oorspronkelijke vorm terug als de trillingsfrequentie boven zijn respons scala uitgaat.

CALIGHTOSCOPE, Jasdan Joerges (BRD), VHS, 4 min. Deze video valt onder het synesthesie thema. Joerges heeft een interactief computersysteem ontwikkeld dat muziek interpreteert en omzet in abstracte animatie.

SPEED OF LIFE, Cathy Vogan (Fr.), U-MATIC, 8 min. Deze video valt onder het synesthesie thema. Hij is geïnspireerd op het boek “Genesis” uit de bijbel en “De Nieuwe Electronische Mystiek naar aanleiding van de uitvinding van Douglas Trumbull’s Kama Sutra.”

FARVERNES KJILDEVAELD, Flemming Brantbjerg (Den.), U-MATIC, 21 min. Deze inzending valt onder het thema synesthesie. Het continu springende, veranderende spel van kleuren in deze video probeert de essentie van de verandering en schepping over te brengen.


Deel
Website by HOAX Amsterdam