EN

Archief

Screening

Bill Viola

24 mei 1990
14:30 - 15:32
Locatie: Ekko
16:00 - 17:29

BILL VIOLA is in 1951 in New York geboren en al sinds het begin van de zeventiger jaren werkzaam als videokunstenaar. In zijn werk ziet hij af van speciale effecten en digitale bewerkingen, maar maakt bewust gebruik van slowmotion, stopmotion fotografie en van optische eigenaardigheden van de natuur. In zijn videos onderzoekt hij verschijnsels als tijd en licht en stelt hij de waarneming ter discussie. Het videowerk van Bill Viola werd ingeleid door Jeremy Welsh. Deze uit Engeland afkomstige videocriticus is kenner van het werk van Bill Viola en maakt zelf ook videos. Op het festival werd een verzamelband met ouder werk en Bill Violas meest recente video vertoond

14:30: The Reflected Pool
16:00: I Don’t Know What It Is I’m Like

The Reflected Pool; Collected Work (US 1977-1980, 62 min)

Dit werk geeft de verschillende stadia weer van de persoonlijke reis van geboorte naar dood, naar hergeboorte. Dit gebeurt aan de hand van verschillende overgangsfases zo als van dag naar nacht, van beweging naar stilstand en van tijd naar tijdloosheid. Het werk bestaat uit vijf titels:

THE REFLECTING POOL;

MOONBLOOD;

SILENT LIFE;

ANCIENT OF DAYS;

VEGETABLE MEMORY.

Voorafgaande aan de vertoning van The Reflecting Pool” hield Jeremy Welsh zijn lezing over Bill Viola, zijn videowerk en zijn positie binnen de hedendaagse video cultuur.

I Don’t Know What It Is I’m Like (US 1989, 89 min)

Deze video kan beschouwd worden als Bill Violas magnum opus en is met zijn 89 minuten van speelfilmlengte. I Dont Know What It Is Im Likeis een persoonlijk onderzoek van het innerlijk en de verbindingen met het dierlijk bewustzijn die we allemaal in ons dragen. Het werk bestaat uit vijf delen en zijn structuur reflecteert, en roept bij de toeschouwer het gevoel op onderzocht te worden. Het werk functioneert als een landkaart en niet zozeer als een beschrijving van de dierlijke geest. Beelden van dieren treden op als intermediair bij de progressie van een beginfase van non differentiatie, via de verschillende stadia in de ontwikkeling van de rationele en later physieke ordes, om uiteindelijk uit te komen bij een transcendent bewustzijn voor bij de logica en de natuurwetten.


Deel
Website by HOAX Amsterdam