EN

Archief

Performance

Spiritworld

13 mei 1998
Locatie: Theater Kikker
22:00
14 mei 1998
Locatie: Theater Kikker
20:15

In zijn boek Ocean of Soundbeschrijft de Britse schrijver/muzikant David Toop hoe Debussy op de wereldtentoonstelling van 1889 voor het eerst in aanraking kwam met Javaanse gamelanmuziek. Zijn perceptie van exotische geluidswerelden werd er voorgoed door veranderd. Met de komst van de elektronische media zijn culturele afstanden, zoals die ten tijde van Debussy bestonden, grotendeels vervallen. Veel hedendaagse componisten, muzikanten en DJs laten zich inspireren door de beschikbaarheid van geluid uit verschillende culturen. Samples van inheems en exotisch omgevingsgeluid, van bestaande muziekfragmenten en soundtracks worden tot nieuwe composities samengevoegd, waarbij de culturele grenzen overschreden worden. In dit kader ontwikkelt Impakt een langdurig internetproject dat zich richt op het verbinden van muzikale culturen, hun wisselwerking en transformatie via de elektronische technologie en de virtuele wegen van het web. Met Spiritworld wordt hiervoor de eerste stap gezet in de vorm van een tweetal optredens.

Sensorband 

Sensorband is een elektroinstrumentaal trio bestaande uit Edwin van der Heide, Zbigniew Karkowski en Atau Tanaka. Instrumenten, gebouwd met behulp van verschillende bewegingssensoren, worden gebruikt om de fysieke energie van de uitvoerders te vertalen naar  een directe sturing van elektronische geluiden. In het kader van Spiritworld maakt Sensorband op basis van een selectie van omgevingsgeluiden en instrumentale stukken, afkomstig uit culturen van over de hele wereld, een aantal composities. Hierin worden het geluidsmateriaal en de structureringsen bewerkingsmogelijkheden van hun elektronische instrumenten in verschillende stadia getoond. Ook is er gedurende het festival de mogelijkheid om nieuw werk van Sensorband te horen in de mediatheek in galerie Flatland.

David Shea 

In Spiritworld integreert David Shea samples met live muziek. Een Itali aanse percussionist en een Chinese Pipaspeler gaan een combinatie aan met Sheas gesampelde uitheemse geluiden en boventoonzang.


Deel
Website by HOAX Amsterdam