EN

Archief

Panorama

PANORAMA: CD-ROMS AND WEBSITES

The Postfuturistic Encyclopedia Staffan Backlund (Sweden, 1998)
The Postfuturistic Encyclopedia is een project waarin digitale beelden en geluiden – aan elkaar gekoppeld op pseudo­organische wijze – dynamische patron en vormen die bepalen welke specifieke beelden en geluiden relevant zijn in de context van het vervolg. De interactie tussen het individu en de – zogenaamde – buitenwereld staat centraal.

Where Where There There Where Zoe Beloff & the Wooster Group (USA, 1998)
Leer de werking van een brein kennen dat van electromagnetisme, taal en de kwelling van het verstand is doortrokken. Gebaseerd op het theaterstuk Doctor Faustus Lights the Lights van de Wooster Group.

Plötzlich und unerwartet – ein Mitspielfilm Michael Brynntrup (Germany, 1998)
Onderwerp en verhaallijn van deze interactieve film op CD-Rom zijn gebaseerd op Brynntrups film ‘Plotzlich und unerwartet – eine Déjà Revue’ (1993) waarin hij het taboe van het aardse gezicht van de dood behandelt. De toeschou­wer neemt deel aan een consult bij een begrafenisonderneming.

The Experimental Files David Crawford (USA, 1998)
The Experimental Files bevat ruim 20 verschillende Flash animaties en fungeert als een kroniek van Crawfords ontwikkeling als videokunstenaar in een – voor hem – nieuw medium. De animaties, variëredn van visuele vingeroefeningen tot bijna-verhaaltjes, zijn sterk beïnvloed door kunstenaar Julia Scher en auteur Paul Virilio.

Partitions Michel Obladen (GB, 1998)
Verschillende auteurs hebben een fictief karakter beschreven en deze een plek gegeven in het model van een bestaand kantoor. De verhalen zijn vertaald in animaties, die de bewegingen van de personages in de ruimte representeren. De personages zijn aan elkaar gekoppeld en geplaatst in een hiërarchie. Door hierin te wijzigen, veran­der je de onderlinge verhoudingen en daarmee ook het verloop van de ontwikkelingen op het kantoor.

Baltica Igor Stromajer (Slovenia, 1998)
Stromajer draagt zijn website op aan zijn vader, want ‘Baltiica’ is waar hij nu woont: een land aan het einde van de tijd. “This is beyond and this is XY emotional:’ Een website· over kunst, masturbatie, communisme, en bovenal het witte licht boven het Baltische.

Global Positioning System Jose M. Palmeiro (Spain, 1998)
lnterzona Toni Serra (Spain, 1998)
Map Msn – Adult Playground 1.0 Joan Leandre (Spain, 1998)
Dit drietal CD-Roms maakt deel uit van het in Barcelona opgezette Oigo Rom-project. Met de juiste toegangs­code wordt vertrouwelijke informatie van allerhande instituten, multinationals en departementen ontsloten. Ook beeldmateriaal van hoogst particuliere aard is verborgen in de vele mapjes, registers en bestanden. Bedrijfslogo’s en van Microsoft ‘geleende’ ikoontjes vormen complexe maar uitdagende interfaces die je als een ‘hacker’ laten navigeren langs filmpjes, schema’s en dossiers. Een waarschuwing te waken over de eigen privacy is hier echter op zijn plaats.

 

 


Deel
Website by HOAX Amsterdam