EN

Archief

Installation

Partners

Anders dan een themaprogramma is Partners een werkwijze die dwars door het festival loopt en waarbij steeds een kunstenaar gekoppeld is aan iemand van buiten de kunstwereld. Zo’n partner kan een wetenschapper zijn of iemand met een wereldoriëntatie die sterk verschilt van die van de kunstenaar, variërend van een uitsmijter tot een sterrenkundige. In de aanloop naar het festival maakt de kunstenaar een werk, waarover hij in verschillende sessies met zijn partner van gedachte wisselt. Naast het eindresultaat wordt ook het ontstaansproces in het festival gepresenteerd.

Miguel Calderon (Mexico)
Calderon werkte in samenspraak met een uitsmijter aan een video, waarin hij telkens om een andere reden wordt geweigerd aan de deur van een fancy club: hij draagt tennisschoenen, heeft een slechte adem, of zijn knappe vriendin mag wel naar binnen maar hij niet. Vergelijkbare situaties vallen de bezoeker ten deel bij de presentatie van de video op het festival.

Dessislava Karushkova (Bulgaria)
Karushkova geeft in haar werk steeds blijk van interesse voor de wetenschap. Met name de sterrenkunde en cognitieve wetenschappen klinken door in de door haar gebruikte vormentaal en denkmodellen. Middels videoprojectie geeft Karushkova aan het interieur van Sterrenwacht Sonnenborgh een pregnante transparantie en gelaagdheid. Tijdens de realisatie van het werk bespreekt en ontwikkelt ze haar ideeën samen met de astronoom Kees de Jager, verbonden aan de Utrechtse Sterrenwacht.

Sailorboy (Sweden)
Sailorboy (alias Jonas Liveröd) realiseerde voor het Impakt Festival twee projecten met respectievelijk een geldvervalser en een aanhanger van de transcendentale meditatie.

MAKIN’ MONEY
Met de relatie tussen kunst en geld als vertrekpunt, besloot Sailorboy zich toe te leggen op het maken, smokkelen en witwassen van vals geld. Zijn verrichtingen kunnen via bewakingscamera’s worden gevolgd.

LEAVING PLANET EARTH MANUALLY: IS GRAVITY AN EMPIRIC TRUTH? DON’T THINK SO!
Als iemand de onmogelijkheid van het vliegen zou aantonen, zouden alle vliegtuigen dan ogenblikkelijk neerstorten? In theorie kan de hommel niet vliegen; zijn vleugels zijn verhoudingsgewijs te klein. Maar omdat hij dit niet weet, kan hij het toch. Sailorboy tracht het voorbeeld van de hommel op te volgen.

Peter Stel en Miklós Beyer (Netherlands)
Peter Stel en Miklós Beyer hebben voor deze installatie een rendez-vous gehad met een oude bekende. De ontmoeting vond plaats in een lunchroom. In de installatie, Exclusive Doubleheader, doen de makers en hun gast middels audio, tekst- en videoprojectie hun eigen verslag van de ontmoeting.

Eboman (Netherlands)
Eboman’s bijdrage aan Partners heeft de vorm van een presentatie in de couch.club serie. Couch.master Ebo zal ingaan op de mogelijkheden van partnervorming, uitwisseling en samenwerking via het Internet en zal een pleidooi voeren voor de onderzoekende kunstenaar. Aan de hand van voorbeelden van de rol die diverse buitenlandse laboratoria spelen bij de produkte van mediakunst wil Eboman de Nederlandse situatie belichten en suggesties voor verbetering aandragen. Vertegenwoordigers van diverse Nederlandse nieuwe media-organisaties zullen met hem in discussie gaan.


Deel
Website by HOAX Amsterdam