EN

Archief

Installation

Premate

Installations and film/video

Een programma over kinderfascinaties en de fascinatie voor kinderen. De normen en waarden van een samenleving komen nergens zo duidelijk tot uitdrukking als in de manier waarop die samenleving met kinderen omgaat. Het kind van nu wordt niet langer gezien als de onschuld, zelve. Een beeld van het kind als kwaadaardig of sexueel wezen maakt steeds meer opgang, in de media en de reclame maar vooral ook in de kunst. Het steeds vroeger, ‘volwassen’ worden van kinderen en de obsessie van de entertainmentindustrie met kindsterren worden hier onder de loep genomen. Sommige kunstenaars eigenen zich de wereld van het kind toe om de samenleving te becommentariëren. De fantasiewereld van het kind houdt volwassenen een spiegel voor en blijkt beladen kwesties tot verrassend kleine proporties terug te kunnen brengen.

INSTALLATIES

Annemiek (I Wanna Be With You), Rineke Dijkstra (Nederland, 1997)
Gelijktijdig met de produktie van ‘The Buzzclub/Mysteryworld’ maakte Rineke Dijkstra een serie videoportretten van kinderen. Ze vroeg hen hun favoriete muziek mee te nemen en filmde hen terwijl ze er naar luisterden. Annemiek, het meisje in deze video, bracht het nummer ‘I wanna be with you’ van de Backstreet Boys mee. Ze ging uit zichzelf meezingen. Rineke Dijkstra: “Wat ik zelf mooi vind aan dit videoportret is dat het meisje te jong is om de inhoud van de songtekst werkelijk te kunnen begrijpen, maar waarschijnlijk wel al een sooort notie van verlangen en liefde heeft.

Zonder Titel, Mariska van Gelder (Germany, 2000)
Een spel met getekende en gefilmde werkelijkheden.

Nature Studies, Heli Rekula (Finland, 1997)
Een semi-documentaire over een meisje dat het gedrag van insecten en kleine dieren bestudeert en over haar natuurstudies vertelt.

I Built This Garden For Us, Stefan Banz (Switzerland)
In zijn werk legt Stefan Banz de verborgen schoonheid bloot van schijnbaar alledaagse taferelen. Door de combinatie van zorgvuldig gekozen perspectief en het ‘moment décisif’ voegt Banz een nieuwe werkelijkheid toe aan huiselijke beelden van zijn famile en zijn woonomgeving. De ambigue beelden in het werk van Banz roepen gevoelens van vervreemding en melancholie op en laten tegelijkertijd de misleidende kracht van het beeld zien.

Heidi II, Laura Parnes & Sue de Beer (USA)
Remake van de video van mc Carthy en Kelly. Een scabreuze versie van het verhaal over het brave Alpenmeisje, met ingrediënten als incest, horror en feminisme.

FILM/VIDEO 1:

Silly Boy, Get Out!, Julian Woropay (UK, 1999, video, 9min)
Airshow, Roz Mortimer (UK, 1999, video, 4min)
Little Girl, Bruce Baille (USA, 1995, 16mm, 3min)
Seuls, Oliver Smolders & Thierry Knauff (Belgium, 1989, 12 min)
Recital, Seth Price (USA, 1999, video, 16min)
If 6 Was 9, Eija-Liisa Ahtila (Finland, 1995, 35mm, 10min)
Fabel, Mariska van Gelder (Netherlands, 1997, 16mm, 4min)
Het Is Mooi Geweest, Mariska van Gelder (Germany, 2000, 16mm, 8min)
Nest of Tens, Miranda July (USA, 1999, video, 27min)

FILM/VIDEO 2:

Performance, Laura Parnes (USA, 1995, video, 4min)
Talent Show, Laura Parnes (USA, 1996, video, 4min)
Heidi, Paul McCarthy & Mike Kelley (USA, video, 63min)


Deel
Website by HOAX Amsterdam