EN

Archief

Panorama

NIEUWE MEDIA

BALLETTIKKA INTERNETTIKKA
Igor Stromajer & MC Brane 2002
(oorspronkelijk met website link)

In de begintijd van het ballet lagen letters uit het alfabet soms ten grondslag aan poses. Igor Stromajer baseerde zijn choreografie Ballettikka Internettikka op html codes, de taal van onze nieuwe tijd. Door in te breken in het Bolshoi theater in Moskou om daar een clandistiene opvoering van zijn ballet te geven vervolmaakte hij de ‘clash’ tussen oude en nieuwe media.

 

ACTIONIST RESPOKE
Michael Janoschek / Rüdiger Schlömer
Christian Kahl / Ralf Bresser
GERMANY 2001
(oorspronkelijk met website link)

‘Actionist Repoke’ is een interactieve vertaling van het gelijknamige stuk van ‘Mouse on Mars’. Deze geluidssoftware, een kruising tussen een sequencer en een sound ‘Tamagotchi’, zet de luisteraar aan het werk aan de hand van een humoristische interface. Maar let op: deze ‘audio biotoop’ leidt ook een eigen leven.

 

DAVID STILL
www.davidstill.org
GREAT-BRITAIN / THE NETHERLANDS 2001

Een kennismaking met een openhartige 32-jarige Britse ICT’er die sinds kort in Almere woont. Bekijk zijn foto album. Wees getuige van zijn jeugdherinneringen. Volg zijn huiselijke leven aan de IJssel. Lees zijn persoonlijke e-mails. Kruip in de huid van deze ‘real life screen hero’.

 

I KNOW WHERE BRUCE LEE LIVES
www.skop.com/brucelee
Peter Mühlfriedel / Tim Büsing / Gundula Markeffsky
GERMANY 2002

Deze interactieve online ‘Kung-Fu mixer’ maakt van iedereen een echte VJ. Aan de hand van archetypische fragmenten uit Bruce Lee films kan de gebruiker met muis en toetsenbord de beeld- en geluidselementen remixen. Kies uit de genres ‘suspense’, ‘mystery’, ‘fight’ of ‘victory’ en creëer je eigen Martial Arts–clip!

 

[./LOGICALAND]
www.logicaland.net
Michael Aschauer / Maia Gusberti 

Sepp Deinhofer / Nik Thoenen
AUSTRIA 2002

[./logicaland], een ‘participative global simulation’ game, roept het publiek op om wereldbestuurder te worden. Centrale ‘tool’ is een menu waarmee factoren als industrie, landbouw en technologie gemanipuleerd kunnen worden. Hiermee doen de spelers prognoses over de economische situatie van een land, met als resultaat de visuele transformatie van de wereldkaart. Een idealistisch spel op macroniveau.

 

JIM PUNK
www.jimpunk.com/www.nowar.nogame.org
FRANCE 2001

Ontelbare ‘windows’ met alle mogelijke soorten beelden wisselen elkaar af in een duizelingwekkend tempo. Dit beeldgeweld veroorzaakt een hypnotiserend trance-gevoel. ‘Window-terrorisme’ als remedie tegen zappneurose en linkverslaving?

 

JUVENATE
cd-rom
Michelle Glaser/ Andrew Hutchison
Marie-Louise Xavier
AUSTRALIA 2001

Een interactief narratief over het immer aanwezige dualisme van verval en vernieuwing, van dood en leven. Barokke beelden van het alledaagse leven – reflecties op een onbezorgde jeugd – vloeien geruisloos over in ontroerende en aangrijpende confrontaties met ziekte en verval. Een cd-rom zonder muis-kliks.

 

IXI-SOFTWARE
www.ixi-software.net/content/software.html
Thor Magnussen & Enrike Hurtado e.a.
DENMARK / UNITED KINGDOM 2002

Ixi-software ontwikkelt applicaties voor beeld en geluid. Dit keer geen letterlijke virtuele vertalingen van fysieke instrumenten, maar visuele, game-achtige, 3-dimensionale of grafische interfaces waarmee geluidsstructuren ontworpen kunnen worden. In acht variaties.

 

ICH HAUS
cd-rom
Sacha Graf
SWITZERLAND 2001

Een ‘panoptisch hoorspel’ dat zich afspeelt in een drie eeuwen oud Zwitsers boerenhuis, eigendom van de grootouders van de auteur. Gespreksfragmenten maken de bezoeker tijdens de virtuele tour deelgenoot van het dagelijkse leven van de bewoners. Een intiem portret van een huis dat op de renovatielijst staat.

 

Photographer: Pieter Kers; Pieter_kers@hotmail.com


Deel
Website by HOAX Amsterdam