EN

Archief

Screening

ECONOMY OF FEAR

30 oktober 2002
Locatie: Het Utrechts Archief
21:00
2 november 2002
Locatie: Het Utrechts Archief
14:30

“Security has developed into a life style”
(Richard Astron, National Residential Properties, USA)
Het ideaal van een nieuwe samenleving van controle, die door moderne informatietechnologie steeds minder grenzen kent, lijkt op een traditioneel patroon te berusten waarin de gevestigde sociale orde wordt beschermd tegen destabilisatie en invloeden van buitenaf. In het programma wordt onderzocht hoe de politiek gebruik maakt van het gevoel van mensen constant bedreigd te zijn, de vercommercialisering van de bewaking- en detentiesector, en in de hyperrealiteit van winkelcentra en de zogenaamde ‘gated communities’.

 

SCANNEX MAN

John Watt
VIDEO / 00:06:00 / UNITED STATES / 1981
De video maakt deel uit van John Watt ’s serie Industrial Track, die is ontworpen rond bestaande elektronisch bestuurde surveillancesystemen en de mensen die ze bedienen. In Scannex Man is Gordon Wahn, een vertegenwoordiger van Scannex Industries, marketingexpert in beveiligingssystemen. Hij beschrijft de verschillende toepassingen van de surveillancetechnologie.

 

UNTITLED (FRIEDRICH PASSAGE)

Tobias Bernstrup
VIDEO / 00:06:30 / SWEDEN / 2001
De camera beweegt langzaam door een verlaten winkelcentrum, geïnspireerd door de vormgeving van de Friedrichstadt Passage in het voormalige Oost-Berlijn. De computeranimatie, die oorspronkelijk als videoloop tot stand kwam, is gemaakt door foto’s te importeren, waarbij de architectuur opnieuw in een computerspelmachine wordt opgebouwd.

 

LIMES: bio-Border/Park/Spektakel

VIDEO / 00:23:00 / AUSTRIA / 2001
Een videoverslag over de zwaar bewaakte oostgrens van Oostenrijk in het Seewinkel gebied. Terwijl biologische afscheiding, plaatselijke geschiedenis en wereldwijde imperiums worden belicht, bespreekt Limes: bio-Border/Park/Spektakel de mechanismen die ten grondslag liggen aan uitsluiting van het steeds zwaarder bewaakte fort Europa.

 

LOCKDOWNS UP

Ashley Hunt
VIDEO / 00:09:00 / UNITED STATES / 2001
Lockdowns up, waarin gebruik wordt gemaakt van archieffilms, graphics en mediaiconen, is een angstaanjagende kijk op de zakelijke kansen die geprivatiseerde gevangenissen in de Verenigde Staten voor hun sector zien na de beleidsverschuivingen als gevolg van 11 september 2001.

 

ARCHITECTURE OF REASSURANCE

Mike Mills
VIDEO / 00:24:00 / UNITED STATES / 1999
Een tienermeisje slentert door de steriele wereld van een ‘gated community’ in het zuiden van Californië. Tijdens een aantal mislukte ontmoetingen en de spontane vriendschap met een ander meisje, dat een teruggetrokken leven leidt samen met haar favoriete popmuziek, verandert de omgeving in de buitenwijk in een hyperwerkelijk beeld van ondragelijke perfectie.

 

Uit het archief van het International Short Film Festival Oberhausen.


Deel
Website by HOAX Amsterdam