EN

Archief

Panorama

PANORAMA 5: TRAVELOGUES

10 december 2005
Locatie: Filmtheater ’t Hoogt
22:00
11 december 2005
Locatie: Filmtheater ’t Hoogt
18:00

Vijf reisfilms waarin droomlandschappen doorkruizen en langs mistige kustlijnen trekken. Op onze weg passeren we luchtkastelen, nerveuze bouwsels en  traag voortkruipende giganten.

Somewhere
Mel O’Callaghan (Duitsland, 2005, video, 17:44 min)
In Somewhere zien van een groep mensen die ergens in ballingschap rondtrekken om uiteindelijk nergens uit te komen. De beelden zijn even  schilderachtig als plastisch. Subtiele bewegingen en gelaatsuitdrukkingen onderbreken de handeling. De video volgt hen op hun reis in een rijtuig en lopend door onzekere en dreigende landschappen.

Tucker
Michaela Schwentner (Oostenrijk, 2004, video, 06:00 min)
Michaela Schwentners Tucker begint met een smalle reep elektronisch gemanipuleerde beelden, vergezeld van een paar synthetische geluiden. Dit is een signaal, al wijst het in de verkeerde richting, want elektronische abstractie kan amper voor de crux van dit werk doorgaan. Vervolgens verbreedt het beeld zich, alsof het eerst bevrijd en ontketend moest worden. Er wordt een gebouw getoond, ondergedompeld in wazigheid, anonieme architectuur in een onbekend landschap, in de kleuren groen en wit met een beetje blauw en zwart. De instrumentele popmuziek van de Weense band Le Charmant Rouge voorziet het nerveuze visuele arrangement van een door en door ontspannen fundering.

Petrolia
Emily Richardson (UK, 2004, video, 20:00 min)
Deze film over de wisselende kustlijn van Schotland toont een vloeiende wisselwerking tussen landschap en bevolking, tussen zee en machine. In time- lapse opnames beginnen gigantische booreilanden steeds meer op organische vormen te lijken. Ons gevoel voor verhouding wordt gelijdelijk aan ondermijnd.

Replay
Matt Hulse (UK, 2005, video, 09:00 min)
“Waar ik ook ga, er blijkt mij altijd een dichter voorgegaan te zijn.” (Sigmund Freud, 1856-1939). Elk vastleggen is vergeefs. Matt Hulse bedacht en filmde Replay in Wenen en Dresden in reactie op een speciaal gecomponeerde soundtrack van David Shea.

Castles of light
Matthias Fritsch (Duitsland, 2005, video, 19:40 min)
Architectuur en geloof zijn altijd met elkaar verbonden geweest. Deze commentaarloze film richt zich op architectuur, godsdienst, kapitalisme en hun dwarsverbanden. Dromen worden gecreëerd en verkocht voor miljoenen. We willen allemaal naar de hemel.


Deel
Website by HOAX Amsterdam