EN

Archief

Panorama

PANORAMA 9: THE SECRET LIFE OF ART

9 december 2005
Locatie: Filmtheater ’t Hoogt
22:00
11 december 2005
Locatie: Filmtheater ’t Hoogt
14:00

Wat kunst al niet te weeg kan brengen: diefstal, revolutie, schizofrene toestanden en een immense schaterbui.

Specialized Technicians Required: being Luis Porcar
Manual Saiz (UK, 2005, video , 01:30 min)
Luis Porcar, een bekende Spaanse stemacteur spreekt over zijn werk, het nasynchroniseren van stemmen van Hollywood-acteurs in het Spaans. Hij legt uit aan de camera dat de kunstenaar Manuel Saiz hem vroeg voor deze video met de bedoeling een beroemde acteur te vragen Porcars woorden in het Engels na te synchroniseren. Klaarblijkelijk was de beroemde acteur bereid mee te werken.

Looking for Alfred
Johan Grimonprez (Belgium, 2005, video, 10:03 min)
In zijn obsessie met het de- en reconstrueren van ons beeld van media, roem en uiterlijke schijn heeft Johan Grimonprez een verbijsterend gesnater van Hitchcock-lookalikes verzameld.

Definitions of Art
Yuri A (Switzerland, 2004, video, 05:11 min)
Vijf mensen komen met hun definitie van kunst.

Extracorpus
Augustin Gimel (Germany, 2004, video, 09:30 min)
Een lichaam samengesteld uit duizenden lichamen en van materialiteit en zwaartekracht bevrijd.

Original Pirate Material
Silvia Goetz (Germany, 2004, video, 03:46 min)
Original Pirate Material is een piratenvideo. Ze gaat over de rovers van de zeven zeeën, de schavuit van de Caraïben en over de angst en de huiver in de nevels van de vrees.

Perpetual Motion
AL + AL (UK, 2004, video, 07:00 min)
James Brown is een gepensioneerde ingenieur en uitvinder die in het noorden van Engeland leeft. De film reconstrueert zijn levenslange pogingen de natuurkundige wetten te breken en een perpetuüm mobile te creëren.

Microfiche: Diamond Trade
David Phillips & Paul Rowley (USA, 2004, video, 05:00 min)
Op de nacht van 27 april 1974 stalen leden van een bewapende IRA-bende negentien schilderijen van onder meer Gainsborough, Vermeer, en Velásquez uit het Russborough House ter waarde van in totaal 8 miljoen pond. De bende eiste de terugkeer van Ierse republikeinse gevangenen uit Engeland plus een losgeld van 500.000 Pond. In dit werk wordt de genealogie van deze gebeurtenis getraceerd met behulp van een nu ouderwets archiveersysteem met beelden op microfiches.

November
Hito Steyerl (Austria, 2004, video, 25:00 min)
Aan de hand van filmfragmenten variërend van Russ Meyer tot Sergei Eisenstein en Constantin Costa-Gavras laat Steyerl op een fascinerende manier zien hoe kunst en terrorisme elkaar gebruiken, misbruiken en inspireren. Ook stelt Steyerl nadrukkelijk de persoonlijke dilemma’s aan de orde die politieke betrokkenheid bij een kunstenaar te weeg kan brengen.


Deel