EN

Archief

Music

PANORAMA 1: TIME TRAVELERS

71 min

30 maart 2007
Locatie: Centraal Museum
14:00
1 april 2007
Locatie: Centraal Museum
22:00

Een reis door de tijd, naar een collectief doel, eens samengebracht door derden of terugkijkend in nostalgie op een tijd waarin wet en orde nog steeds de boventoon voerden.

Los Argonautas Cronicos (The Chronic Argonauts), Javier Toscano
(Mexico 2006, 10:50 min)

Deze video bestaat uit een reeks foto-stills, elk met een kort tijdsverloop voor altijd. Wat zou een groep mensen, radicaal bewust van hun eigen eindigheid, doen met de kleine extra tijd die wordt vastgelegd in de reeks beelden die een meeslepende, innerlijke reis vertegenwoordigen? Onder dit uitgangspunt onderzoekt dit werk de verbeeldingskracht en de ervaring van een groep mensen die besmet zijn met hiv, en brengt het een blijvend heden naar voren waarin ze constant hun toekomst projecteren.

The Stewarts Have a Party, Hans Op de Beeck
(België 2006, 4:19 min)
“The Stewarts” is een fictieve en zorgvuldig gegoten familie. De verschillende gezinsleden verschijnen en verdwijnen in een abstracte, lege witte kamer, als levensgrote marionetten in het wit gekleed. Ze worden gemanipuleerd door in zwart geklede poppenspelers; in dit geval door de set entourage bestaande uit productieassistenten, een makeup meisje en een kapper. De gezinsleden worden verplaatst naar plekken in de ruimte en opgeruimd voor hun optreden. Vervolgens bevestigen de poppenspelers / assistenten ballonnen aan de gezinsleden en plaatsen ze kartonnen feestmutsen op hun hoofd. Dit alles gebeurt kalm en in volledige stilte, zonder beweging op een van hun gezichten.

The Chan Clan, Ting Chan
(Nederland 2006, 17:00 min)
De heer en mevrouw Chan zijn een rolmodel van de Chinese immigranten die hun thuisland China verlieten en een nieuw leven begonnen in een onbekend land. De film is een verhaal over liefde en strijd in het leven, familie en vriendschap. Deze film vertelt ook een verhaal over hoe een dochter reageert op de verborgen gedachten van haar ouders. Het is een confrontatie met haar ouders en een zoektocht naar haar identiteit.

Views of a Retired Night Porter, Andreas Horvath
(Oostenrijk 2006, 38:17 min)
In Kieslowski’s documentaire ght Porter’s Point of View Ni uit 1977, een typische exponent van het communistische systeem, onthult zijn schokkende houding. Gedreven door paranoia, is het favoriete tijdverdrijf van de nachtportier het beheersen van anderen, zelfs buiten dienst. In 2005 vindt Andreas Horvath de gepensioneerde man in Warschau. Hij woont in een eenkamerappartement met schitterend behang met een Hawaiiaanse idylle. Zijn opvattingen zijn in 30 jaar niet veel veranderd, maar Polen wel, dus zijn tirades lijken vreemd misplaatst. Deze film speelt zich af in het winterse Warschau en is een zwanenzang naar een lang vervlogen tijdperk en een van zijn onwankelbare vertegenwoordigers.

 

 


Deel
Website by HOAX Amsterdam