EN

Archief

Panorama

PANORAMA 6: IN A FOREST

68 min

30 maart 2007
— 31 maart 2007
20:00 — 14:00


Locatie: Centraal Museum

Sprookjes, mysteries en fantasieën zijn losgelaten. Het bos is de favoriete omgeving, donker en eng, zelfs als er niets gebeurt. Natuurlijk komen we verschillende dieren tegen, maar ook aliens en een psychopaat met bloemen staan op het menu.

A Time to Die, Joe Gibbons
(USA 2006, 8:30 min)
“Een diatribe gericht op bepaalde soorten bloemen die hun plaats in het grote geheel zijn vergeten.” – Joe Gibbons

One Short Story [1], Alexandra Crouwers
(Nederland 2005, 3:24 min)
Dit is de plek, de exacte plek, waar ze uiteindelijk allemaal verdwalen: Hans en Grietje, Assepoester, Roodkapje, Sneeuwwitje, de prins op weg naar Doornroosje … Het gebeurt zo vaak en het komt zo vaak voor ding dat de meeste van hun verhalen het niet eens noemen. Sommige dingen die hier zijn gebeurd, zijn nooit in de vorm van een sprookje gebracht vanwege de gruwelijkheid van die gebeurtenissen. Het punt is, als je het verkeerde pad kiest (en ze zijn allemaal verkeerd behalve één), zul je uiteindelijk in stukjes worden gesneden of leeggezogen of wat dan ook. Hoe dan ook dood. Degenen die het overleven, krijgen alle verhalen, de anderen zijn voor altijd verloren … ”

Wood Report, Tina Willgren
(Zweden 2006, 1:57 min)
Een video geïnspireerd op televisienieuws en de technieken om belangrijke gebeurtenissen weer te geven en te dramatiseren. Camerabewegingen, afbeeldingen en een jingle worden gebruikt om de inhoud te benadrukken, namelijk: evenementen die plaatsvinden in het Nacka-reservaat, Stockholm, in mei 2006. Tijdens de filmperiode gebeurde er niets van de actuele nieuwswaarde van het onderwerp, in plaats van de dagelijkse actie van het bosgebied bijvoorbeeld bungelende bladeren en wuivende boomtakken, vogelbewegingen en het louter verschijnen van planten en objecten voor de camera creëren het eigenlijke ‘drama’.

A Wondrous Film About Emma Brooks, Jack Feldstein
(Australië 2007, 17:05 min)
Een fantastische opnieuw geanimeerde neonfilm die zowel grappig als diepgaand is. Een wonderbaarlijke film over Emma Brooks is het verhaal van Jack Feldstein over de bewustwording met de visuele stijl van Andy Warhol-popart. Het is een magische, surrealistische neoncreatie over de zoektocht van een meisje naar de waarheid … en wat ze onderweg ontdekt.

Ocnophilia, Manon Bovenkerk
(Nederland 2006, 5:30 min)
Twee vrouwen, een die schijnbaar niet meer bij de levenden hoort, spelen een spel van aantrekken en afstoten in claustrofobische kamers en gangen. De buitenkant is een desolaat landschap van grimmige en meedogenloze architectuur. Binnen leidt de wanhopige behoefte aan contact tot fysieke obsessie, vreemde infecties en kroepachtige tumoren. Dit viscerale horrorverhaal is volledig opgebouwd uit nauwkeurige en verfijnde houtskooltekeningen; beweging wordt gesuggereerd door lichte camerabewegingen en de sombere soundtrack. Ocnofilie, wat een extreme gehechtheid aan bepaalde objecten en personen betekent, is ook de titel van het boek dat gelijktijdig met de film wordt gepubliceerd, waarbij dezelfde tekeningen worden gebruikt om tot een ‘sequentieel verhaal’ te komen.

Het Grote Geheugen, Robbie Cornelissen
(Nederland 2006, 9:48 min)
Een animatie van immense imaginaire gebouwen op basis van potloodtekeningen. Mensen zijn nagenoeg afwezig. Gedachten en reflecties stollen en hebben een fysieke vorm aangenomen.

The Hyrcynium Wood, Ben Rivers
(Verenigd Koninkrijk 2005, 3:00 min)
De film begon als een document van verlaten boerderijen in Zuidoost-Engeland, maar ging op een raaklijn, waarbij de botsing tussen het echte en het ingebeelde werd onderzocht, en de hoop om daarbinnen een hermetische wereld te creëren. Het werk probeert ook een gemarginaliseerde, niet-commerciële benadering van filmmaken te combineren met de spectaculaire en consequente aantrekkingskracht van Cinemascope! Dit zet het gebruik van filmische referentie in mijn werk voort als een manier om het publiek, dat met hun eigen set referenties komt, te betrekken en verwachtingen te verwarren. Ik vond de titel in een verouderde thesaurus die het woord ‘mysterie’ opzocht – wat in wezen is wat deze film voor mij blijft. (Ben Rivers)

The General Returns from One Place to Another, Michael Robinson
(USA 2006, 11:00 min)
De film leert opnieuw lief te hebben, met angst aan zijn zijde, de balans tussen het romantische en het gruwelijke, en vormt tegelijkertijd een sceptische en toegeeflijke ervaring van het mooie. Een Frank O’’Hara-monoloog (uit een toneelstuk met dezelfde titel) probeert de oprechtheid van het landschap te ondermijnen, maar er komen sterkere krachten naar boven.

La Martienne, Jean-Claude Taki
(Frankrijk 2005, 8:30 min)
Deze film maakt deel uit van een nieuw werk dat ik sinds twee jaar doe met mijn mobiel. En het Martiaanse meisje is het verhaal van mijn ontmoeting met een illegale immigrant, en misschien nog meer …

 

 


Deel