EN

Archief

Screening

PANORAMA 2: SILENT VIOLENT

86 min

30 maart 2007
— 31 maart 2007
16:00 — 18:00


Locatie: Centraal Museum

Macht en geweld in subtiele en minder subtiele verschijningen. Geheime bewakingsoperaties, civiele informanten en geheime operaties. Van gangsterhoeden tot junta, politiek blijkt een vies spel te zijn.

FAQ (part 1), Sagi Groner
(Nederland 2006, 25:38 min)
Dit videowerk van Sagi Groner is gemaakt van gesamplede beelden uit fictiefilms, documentaires en archiefbeelden. Het is een reis in de voetsporen van andere makers, een ‘nostalgische’ remix van een verzameling visuele en audio ‘quotes’ uit niet-verwante werken. Een ‘nieuw’ verhaal is verweven van ‘oude’ indrukken, nadenken en opnieuw mediteren over vragen als liefde, beeld, poëzie, wetenschap, oorlog, geschiedenis en dood.

Hymn of Reckoning, Kent Lambert
(USA 2006, 6:30 min)
Hymn’, een soort vervolg op Security Anthem (2003), onderzoekt thema’s als vechten, martelen en verdriet met behulp van beelden en geluiden uit de tv-shows 24 en LOST, Nintendo-games uit de jaren 80 en verschillende bekende en onbekende films.

A Bit of Dirt, Erik Moskowitz
(USA 2005, 10:18 min)
Een operette die een verband legt tussen het ethische faillissement dat wordt afgebeeld in Stanislaw Ignacy Witkiewicz ‘werk Insatiability uit 1927 – waarop het libretto is gebaseerd – en dat van de hedendaagse samenleving. De cast van het ensemble is overspoeld met ennui en synchroniseert de soundtrack die in meerdere nummers is gezongen door oskowitz, op een barokke set bedekt met videoprojecties. “[A Bit of Dirt] beschrijft een samenleving zonder waarden waarin al het nieuws vervalst is en dat de overheid als een schijnvertoning wordt beschouwd. Moskowitz is zowel voyeur als deelnemer aan de zieke scène die zijn film weergeeft, dus ook wij zijn schuldig aan de samenleving waarin we leven … ”Modern Painter

Zimmer, Gespräche, Dora García
(België 2006, 31:00 min)
De ontmoeting in een appartement in Leipzig tussen een Stasi-officier en een vrouwelijke burgerinformant is het decor voor Zimmer, Gespräche (‘Rooms, Conversations’). Noch de Stasi, noch de stad Leipzig wordt echter ooit expliciet genoemd. De video speelt zich dus af in een onbepaalde tijd en ruimte, alleen waarneembaar door het accent van de acteurs en de architectonische achtergrond. Het bouwen van een realistische scène is niet de bedoeling van Dora García, en Rooms, Conversations is geen documentaire of documentaire fictie. Wat García zoekt, is om de parameters van een gegeven historische situatie te gebruiken om abstracte begrippen als angst, controle, autoriteit, onderdanigheid, gehoorzaamheid, absurditeit, macht of afhankelijkheid te communiceren.

Las Mujeres de Pinochet (Pinochet’s Women), Eduardo Menz
(Canada 2005, 12:00 min)
n deze experimentele korte film wordt de toeschouwer gedwongen tot rollenspel door de herhaalde aanwending en wijziging van de tekst, het geluid en het beeld totdat zijn of haar verwachtingen naar waarheid zijn gerealiseerd. De video onderzoekt klassenstructuur, de betekenis van schoonheid en vergeten geschiedenis door twee zeer verschillende maar belangrijke vrouwen tijdens het brute regime van Pinochet van eind jaren tachtig.

 

 


Deel
Website by HOAX Amsterdam