EN

Archief

Discussie
Discussie

MATRIX-VILLE: WHAT IS REAL/VIRTUAL?

Een doorlopend livegesprek – met multimediale screenings, en speciale gasten. Presentator: Peter Lang. Met o/a: Gian Piero Frassinelli (Superstudio, Florence, Italië), Tjebbe van Tijen (Imaginary Museum, Amsterdam), Piet Vollaard (architect en publicist, Delft).

De prognose veertig jaar geleden was griezelig accuraat: hightech, het ruimtevaarttijdperk en technologieën met de snelheid van het licht zouden voor altijd de manier veranderen waarop mensen omgaan met hun omgeving. Wat niemand nog kon weten, is hoe diep technologie onze bewuste waarneming van de wereld om ons heen zou binnendringen: we hoeven niet na te denken over wat echt is en wat virtueel is, we hebben deze simplistische grenzen al achter ons gelaten. We ‘leven’ het netwerk, we werken het globale en we dromen het elektrische.

Maar een deel van wat zo relevant was aan de voorspellingen van de jaren 1960 was hun ingebouwde kritikaliteit: een komische, zo niet cynisch diabolische ironie die de toekomst op hetzelfde moment toegankelijk en relevant maakte. Tegenwoordig is het moeilijk om te begrijpen wat voor effect zo’n gehybridiseerd werkelijk-virtuele omgeving daadwerkelijk heeft op de menselijke ervaring. Waar begint het – en waar eindigt het? Of zijn we binaire onderdelen ge- worden die aan- en uitschakelen? Welk punt stelt ons in staat om het authentieke van het kunst- matige te onderscheiden?

Doe mee aan Matrix-Ville: Wat is echt / virtueel? met onze speciale gasten, waaronder enkele van de oorspronkelijke jaren 1960-protagonisten, festivalparticipanten en uitgenodigde critici. De discussie zal iedereen aan het denken zetten over hoe radicalen als Ugo La Pietra en Superstudio hun hedendaagse realiteit omzetten in prachtige vreemde visies op de toekomst en over hoe de hedendaagse mediakunstenaars de bekende wereld een nieuwe draai geven.


Deel

Event archief