EN

Archief

Music
Music

Electrical Walk through Utrecht

Electrical Walks is een omvangrijk project dat de Duitse geluidskunstenares Christina Kubisch in 2003 initieerde. Deze wandelingen zijn een lopend onderzoek naar de elektromagnetische lagen in onze leefomgeving. In deze wandeltochten maakte zij gebruik van speciaal ontwikkelde koptelefoons die elektromagnetische signalen ontvangen en omzetten in geluid. Eerder ontwikkelde Kubisch walks in onder andere Japan, de Verenigde Staten en Slowakije. Nu is Utrecht aan de beurt.

Op een afgebakend gebied in Utrecht bracht Kubisch in kaart waar zich elektromagnetische ‘hotspots’ bevinden. Voorbeelden van hotspots zijn bankautomaten en metrolijnen, maar ook zichtbare en onzichtbare beveiligingssystemen. Deze onzichtbare laag, die zich permanent om ons heen bevindt maakt Kubisch met deze wandelingen waarneembaar. Het resultaat is een prachtige geluidscollage van ritmes en drones.

De wandelingen dragen ook een ecologisch aspect in zich. Elektromagnetische straling is overal, ondanks mogelijke gevaren. Dit wijst op ons onvermogen om te anticiperen op de neveneffecten van maatschappelijke groei.

Tijdens het festival van 13 tot en met 17 oktober kan iedereen deze magische ervaring ook ondergaan in een wandelroute met door zowel de historische binnen- stad als de krochten van Utrechts winkelhart Hoog Catharijne. Bij de Impakt-festivalbalie in Theater Kikker liggen de koptelefoons klaar voor individuele wandelingen.


Deel

Event archief