EN

Archief

Screening
Screening

It Comes With Horror, Romance and Nostalgia:

Identiteit is niet voor iedereen een eenduidig begrip. Revoluties en religie, emigratie, diaspora en rigoureuze maatschappelijke omwentelingen vragen om een herbeschouwing van de nationale en culturele identiteit.

All restrictions End, The Politics of Clothes – Reza Haeri
(Iran 2009, video, 35:00 min.)
Een experimentele documentaire over de recente Iraanse geschiedenis, aan de hand van de evolutie van kleding en mode. In All Restrictions End combineert Haeri archiefmateriaal en Iraanse schilderkunst uit diverse tijdperken met pikante haremfoto’s en beelden uit de periode van de Islamitische Revolutie.

Anthem (How do you compose a National anthem today?) – Irina Botea
(Roemenië 2009, video, 10:00 min.)
Hoe componeer je vandaag de dag een volkslied ? Hoe verhouden we onszelf tot begrippen als ‘natie’, ‘volk’ en ‘identiteit’. Irina Botea vroeg componisten, dichters en gewone Roemenen hoe zij een volkslied zouden maken. Van alle antwoorden maakte ze een gedicht en vroeg de componist Catalin Cretu er de muziek bij te schrijven.

Jewish Revenge – Amit Epstein
(Duitsland 2010, video, 46:44 min.)
Jewish Revenge is het derde en belangrijkste deel van de Stockholm Syndome, een trilogie, over de terugkeer van Joden naar Europa. Veel jonge Israeli’s voelen zichzelf verbonden met een thuisland waarin ze niet geboren zijn en zijn zich zeer bewust van de rol die de slachtoffer dader relatie speelt bij de fabricatie van het ‘Israelisme’ en hun houding ten opzichte van Europa. Dit thema had natuurlijk een hele zware film op kunnen leveren, maar het tegendeel is waar. Op niet altijd even respectvolle wijze mixt Epstein jaren 1980 discohits, nazi-architectuur en zang & dans-intermezzi tot een hoogst amusant geheel.


Deel

Event archief