From Past to Present Tense
Met: Quinsy Gario, Rudsel Martinus, Nancy Jouwe, Anousha Nzume
Nederland heeft de neiging om de koloniale erfenis van haar handelskapitalistische rijk te bagatelliseren ten gunste van de historische status van Nederland als de geboorteplaats van het liberalisme. Op ontelbare manieren blijven oude manieren van denken voortbestaan, van de grappen die we horen, de verhalen die we vertellen tot de ‘volkswijsheden’ van spreuktegeltjes. Ondanks grote politieke en demografische transformaties, ontbreekt het in de hedendaagse discussie over de Nederlandse identiteit vaak aan een mondiaal historisch perspectief. Dit event bestaat uit een screening en gesprek over Nederlandse identiteit, met een bijzondere focus op de waarden en symbolen van storytelling, en van geschiedenissen en perspectieven die vaak niet de aandacht krijgen die ze verdienen.
Met genoegen presenteert IMPAKT de online premiere van Karnaval 1983, een videowerk van kunstenaar Rudsel Martinus. De screening zal worden gevolgd door een discussie tussen Quinsy Gario, Rudsel Martinus, Nancy Jouwe (BAK Utrecht, Mama Cash) en Anousha Nzume (Dipsaus, auteur van Hallo witte mensen).
Karnaval 1983 (NL/CW 2020) door Rudsel Martinus
In de zomer van 2019 gingen Quinsy Gario en zijn moeder Glenda Martinus naar Sint Maarten en Curaçao om een nieuw werk te produceren. In Curaçao gaf zijn oom, Rudsel Martinus, hem een tas met zelf geschoten Super 8 film. Het filmmateriaal toont Martinus’ groeiende familie in het Nederland van de jaren tachtig, zijn studioruimte bij de kunstacademie waar hij toen studeerde en zijn familieleden op Curaçao aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig. Het bevat ook zeldzaam materiaal uit 1983 van het tweede en laatste Caribische carnaval in Utrecht. Het materiaal toont een eenheid tussen mensen van de eilanden, die de Nederlandse bezetting met elkaar gemeen hebben en op het punt stonden deze eenheid te verliezen. De ontmanteling van de politieke entiteit onder welke zij sinds 1945 waren samengevoegd was al gaande in 1986, toen Aruba op het punt stond status aparte te krijgen. Dit maakte het een land binnen een land. Terugkijkend op dit moment in 2020, tien jaar na de ontbinding van de Nederlandse Antillen als een politieke entiteit, biedt de video een vooruitblik op een gedekoloniseerde toekomst. Een waarin de relatie tussen de eilanden niet uitsluitend geconcentreerd is op de Nederlandse bezetting, maar op culturele banden en migratiegeschiedenissen.
In het gesprek met Nancy Jouwe en Anousha Nzume zullen we ingaan op dekolonisatie, Zwarte culturele productie, Blackness in Nederlandse context, intersectionaliteit en nog veel meer.
Dit evenement is een onderdeel van de nieuwe IMPAKT serie: The Grand Narrative. In The Grand Narrative bespreekt IMPAKT de nieuwe soorten ‘grote verhalen’ die de langdurige aannames van het 20ste-eeuwse liberalisme aanvechten, in politiek, kunst of popcultuur, en laat zien dat verhalen als meest krachtige techniek dienen bij het begrijpen van de realiteit.
Als onderdeel van deze serie opent IMPAKT op vrijdag 7 augustus een nieuwe tentoonstelling: Abducting Europa.