EN

Archief

Discussie
Discussie

Inclusive Extensions: from Design to Practice

Paneldiscussie met Simon Dogger, Michel Witter en Gesche Joost

19 november 2020
19:30 — 20:30


Locatie: Online programma
€2

In een inclusieve samenleving kunnen ook mensen met een beperking volwaardig meedoen. Maar hoe creëren we zo’n samenleving? En welke rol is daarin weggelegd voor kunst, design en technologie? Deze vragen staan centraal in de IMPAKT-serie Inclusive Extensions. Na een paneldiscussie en een driedaagse workshop over dit thema, richten we ons nu op de noodzakelijke stappen die leiden van de wetenschappelijke tekentafel tot implementatie in het dagelijks leven. Wat is er nodig om nieuwe ontwerpen op grotere schaal toepasbaar te maken voor mensen met een fysieke beperking? Waar liggen de kansen, wat zijn de uitdagingen en ook: waar liggen de grenzen van dergelijke toepassingen?

Om dit te onderzoeken focussen we op ‘haptische interfaces’ voor mensen met een gehoor- of zichtbeperking. Een interface zet informatie van een systeem om in begrijpelijke en herkenbare prikkels; bij een haptische interface wordt deze informatie overgedragen door de tastzin en wordt zien of horen mogelijk door middel van trillingen of bewegingen. Onderzoeker Michel Witter ontwikkelde bijvoorbeeld een interactieve riem waarmee slechthorenden via trillingen virtuele objecten kunnen ervaren. Ontwerper Simon Dogger, die zelf blind is– creëerde een ‘emotiefluisteraar’, gebaseerd op gezichtsherkenning. Via een ingebouwde camera registreert een bril emoties op het gezicht van de gesprekspartner, zoals een opgetrokken wenkbrauw of een bedachtzaam lachje. Een apparaatje in de hand registreert deze emoties als verschillende trilsignalen. Zo kan een blind persoon bijvoorbeeld voelen of iemand lacht.

Dit zijn een paar van de vele ontwikkelingen op het gebied van haptische interfaces. Toch dringen ze voorlopig slechts mondjesmaat door in het leven van mensen met een beperking. Hoe brengen we daar verandering in? Voor Inclusive Extensions: from Design to Practice gaan we in gesprek met Simon Dogger, Michel Witter en design researcher Gesche Joost over de mogelijke rol en toekomst van technologie in een inclusieve samenleving.

Dit event zal plaatsvinden via Zoom. Je kunt hier je kaartje kopen. Voorafgaand aan het event sturen we per mail de link toe om deel te nemen.

Bekijk ook de Facebook event pagina voor de laatste updates en meer informatie.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/impakt.nl/public_html/wp/wp-content/themes/impakt/components/content-blocks/component.php on line 82

Deel

Event archief