EN

Archief

Event
Event

Toxic Geek Masculinity

IMPAKT x Dutch Media Week 2020

6 oktober 2020
0
Sprekers: Linda Duits, Dan Hassler-Forest en Lennon Fokkens
Moderator: Shay Kreuger
Tickets

Is er een relatie tussen fantasy-entertainment en de opkomst van alt-right? Tijdens Dutch Media Week (3-11 oktober) organiseert IMPAKT een bijzondere avond met lezingen, filmvertoningen en debatten over de invloed van fantasy-entertainment. Het programma is een samenwerking met Beeld en Geluid.

Fantasy bezit een vreemde en aanhoudende fascinatie. Kijk maar eens naar de populariteit van films zoals Lord of the Rings, series zoals Game of Thrones, en langlopende games zoals World of Warcraft. Fantasy speelt zich af in een fictief, vaak middeleeuws aandoend, verleden waar meer ‘traditionele’ genderrollen de boventoon voeren, mensen van kleur gemarginaliseerd worden, sterk beïnvloed door white saviour-verhalen, en een escapistische nostalgie naar een authentieker leven vrij spel krijgt. Het vormt een verontrustend contrast met onze veranderende wereld, waarin verzet plaatsvindt tegen de van tevoren bepaalde autoriteit van witte mannen. 

De controverse van #Gamergate, waarin vrouwelijke game-journalisten (o.a. Anita Sarkeesian en Zoë Quinn) de seksistische aard van stijlfiguren in games aan het licht brachten en daarna verschrikkelijke online aanvallen over zich heen kregen, bleek een stevige ondergrond te bieden voor de groei van de alt-right en de manosfeer. Dit bleek het resultaat te zijn van een lange periode waarin witte nationalisten ontevreden jonge mannen voor zich wisten te winnen. Steven Bannon beschouwde de gamecultuur naar verluidt zelfs als de vijfde pilaar in de Trump-opstand.

Heeft fantasy-entertainment invloed gehad op het giftige landschap dat een vruchtbare bodem vormde voor de alt-right? Het is duidelijk geworden dat de digitale fan-cultuur gevormd is door deze nostalgische fantasy-verhalen die terug te vinden zijn in de ideologische programma’s van de alt-right. Nu de grenzen tussen fantasy en werkelijkheid door de nieuwe post-truth-politiek steeds meer vervagen, is het noodzakelijk een kritische blik te werpen op de rol van archetypen en stijlfiguren in de fantasy van de 21e-eeuw. Voordat we ons plotseling realiseren dan deze fictieve wereld onze realiteit is geworden.

UPDATE:
In verband met de aanbevelingen door het RIVM betreffende het coronavirus, vindt Toxic Geek Masculinity online plaats, waarbij je kunt meekijken en meepraten via de live stream. Deelname is gratis, maar we raden je aan om te reserveren via dit aanmeldformulier.

Start livestream:

 

Bekijk ook het programma op de website van Dutch Media Week 


Deel

Event archief

Website by HOAX Amsterdam