EN
Tentoonstelling
Tentoonstelling

Abducting Europa

Een tentoonstelling over de kracht van mythes en verhalen in politiek onrustig Europa

8 augustus 2020
— 27 september 2020
12:00 — 17:00


Locatie: IMPAKT Centre for Media Culture
4,- euro (3,- met korting).

Abducting Europa is een tentoonstelling met video, docu-fictie en installatiekunst over het thema politieke fantasie. Van mythes over nationale wedergeboorte tot de esoterische dimensies van deep web complottheorieën en de verleidelijke beloftes voor betere tijden wanneer  de toekomst onzeker is.

De politieke verbeelding van Europa is doordrenkt met metaforen van worsteling en strijd. Reagerend op wereldontwikkeling en verwijzend naar oude mythes dromen nieuwe bewegingen van een nationale wedergeboorte. Dit nieuwe politieke geluid gebruikt de angst voor een existentiële vijand aan de poorten van Fort Europa of voor een vijand binnenin. Paradoxaal voelen sommige van deze reactionaire bewegingen zich het meest thuis op het internet. Ze zijn succesvol op het terrein van de online cultuuroorlog — met memes en flamewars — op platforms waar samenzweringstheorieën en radicalisering wortel schieten, waar social media een vruchtbare grond zijn voor polarisatie en jeugdcultuur als voeding dient voor nationaal populisme.

De video’s, docu-ficties en installaties in deze expositie onderzoeken de rafelranden van internetcultuur, (post)nationale symboliek en veranderende vormen van historische bewustzijn. De kunstenaars in deze tentoonstelling creëren samen een lappendeken van autonome realiteiten. De werken presenteren een alternatieve kijk op nationalistische symbolen en benadrukken de kracht van verhalen: een middel voor positieve en inclusieve verandering in plaats van een terugkeer naar een fictief verleden.

Deze tentoonstelling is een onderdeel van de nieuwe IMPAKT serie: The Grand Narrative. In The Grand Narrative bespreekt IMPAKT de nieuwe soorten ‘grote verhalen’ die  politieke aannames van de 20ste-eeuwse aanvechten, en laat zien dat verhalen in politiek, kunst of popcultuur als als een krachtige techniek kunnen dienen bij het beïnvloeden van onze samenleving, in positieve en in negatieve zin.

Abducting Europa is samengesteld door Marc Tuters, Inez de Coo en Arjon Dunnewind. Kunstenaars: Clusterduck, Simon Denny, Andy King, Szabolcs KissPál, Annika Larsson, Sulaïman Majali, Dorine van Meel, Liliana Piskorska, Jon Rafman en Jonas Staal.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/impakt93/public_html/wp/wp-content/themes/impakt/components/content-blocks/component.php on line 82

Deel

Event archief