EN

Archief

Tentoonstelling
Tentoonstelling

Abducting Europa

Een tentoonstelling over de kracht van mythes en verhalen in politiek onrustig Europa

8 augustus 2020
— 11 oktober 2020
12:00 — 17:00


Locatie: IMPAKT Centre for Media Culture
4,- euro (3,- met korting).

Vanwege wijzigingen in ons programma, kunnen we de tentoonstelling Abducting Europa kunnen verlengen tot 11 oktober!

In verband met de aanbevelingen van het RIVM betreffende het coronavirus, laten we maximaal 10 bezoekers tegelijk tot de tentoonstelling. Het kan dus zijn dat u even moet wachten voordat u de tentoonstelling kunt bezoeken. Bij voorbaat dank voor u begrip.

Abducting Europa is een tentoonstelling met video, docu-fictie en installatiekunst over het thema politieke fantasie. Van mythes over nationale wedergeboorte tot de esoterische dimensies van deep web complottheorieën en de verleidelijke beloftes voor betere tijden wanneer  de toekomst onzeker is.

De politieke verbeelding van Europa is doordrenkt met metaforen van worsteling en strijd. Reagerend op wereldontwikkeling en verwijzend naar oude mythes dromen nieuwe bewegingen van een nationale wedergeboorte. Dit nieuwe politieke geluid gebruikt de angst voor een existentiële vijand aan de poorten van Fort Europa of voor een vijand binnenin. Paradoxaal voelen sommige van deze reactionaire bewegingen zich het meest thuis op het internet. Ze zijn succesvol op het terrein van de online cultuuroorlog — met memes en flamewars — op platforms waar samenzweringstheorieën en radicalisering wortel schieten, waar social media een vruchtbare grond zijn voor polarisatie en jeugdcultuur als voeding dient voor nationaal populisme.

De video’s, docu-ficties en installaties in deze expositie onderzoeken de rafelranden van internetcultuur, (post)nationale symboliek en veranderende vormen van historische bewustzijn. De kunstenaars in deze tentoonstelling creëren samen een lappendeken van autonome realiteiten. De werken presenteren een alternatieve kijk op nationalistische symbolen en benadrukken de kracht van verhalen: een middel voor positieve en inclusieve verandering in plaats van een terugkeer naar een fictief verleden.

Deze tentoonstelling is een onderdeel van de nieuwe IMPAKT serie: The Grand Narrative. In The Grand Narrative bespreekt IMPAKT de nieuwe soorten ‘grote verhalen’ die  politieke aannames van de 20ste-eeuwse aanvechten, en laat zien dat verhalen in politiek, kunst of popcultuur als als een krachtige techniek kunnen dienen bij het beïnvloeden van onze samenleving, in positieve en in negatieve zin.

Abducting Europa is samengesteld door Marc Tuters, Inez de Coo en Arjon Dunnewind. Kunstenaars: Clusterduck, Simon Denny, Andy King, Szabolcs KissPál, Annika Larsson, Sulaïman Majali, Dorine van Meel, Liliana Piskorska en Jonas Staal. De bijdrage van Marc Tuters is o.a. mogelijk gemaakt door ODYCCEUS, een Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma met subsidieovereenkomst nr. 732942.

De tentoonstelling Abducting Europa maakt onderdeel uit van “The Grand Narrative”

 

Op zaterdag 12, 19 en 26 september organiseert IMPAKT speciale rondleidingen door twee van de curatoren van de tentoonstelling Abducting Europa.

12 september, 15:00: Marc Tuters
Marc Tuters is docent Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op radicale politieke online subculturen. Tijdens zijn rondleiding zal Marc meer vertellen over de verhalen en mythen achter de tentoonstelling. Deze rondleiding zal Engelstalig zijn.

19 september, 15:00: Arjon Dunnewind
Arjon Dunnewind is artistiek directeur en oprichter van IMPAKT Centrum voor Mediacultuur. Tijdens deze rondleiding gaat Arjon in gesprek met politicus Jelmer Schreuder, lid van de Gemeenteraad Utrecht voor D66, over de relevantie van de tentoonstelling voor de hedendaagse politiek.

26 september, 15:00: Arjon Dunnewind
Arjon Dunnewind is artistiek directeur en oprichter van IMPAKT Centrum voor Mediacultuur. Tijdens deze rondleiding gaat Arjon in gesprek met politicus André van Schie, fractievoorzitter VVD en statenlid Provincie Utrecht, over de relevantie van de tentoonstelling voor de hedendaagse politiek.

3 oktober, 15:00: TBA

11 oktober, 15:00: TBA

De rondleidingen zijn gratis met een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.

Tickets Abducting Europa


Deel

Event archief